NEDJELJNA PRIČA: Križ i umirući

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0
Gledajući križ bolesnik se obraća i ozdravlja

Njemački pisac Eggert pripovijeda u svojoj knjizi “Žrtva svete mise” o jednom mladom, bogatom čovjeku, koji je bio velik grešnik, psovač, kartaš, pijanac, bludnik… Živio je samačkim životom.

Živeći tako, teško se razboli. Bolest je bila ozbiljna. Radilo se o životu i smrti.

Kod njega je u službi bio vrlo dobar seoski mladić kojemu je bilo žao gospodara. Stoga mu je više puta spominjao svete sakramente i nagovarao ga neka se pomiri s dragim Bogom. Ali bolesnik bi se na to uvijek silno razbijesnio i počeo bi strašno psovati. Sluga ipak nije mirovao. Jednoga jutra uniđe k bolesniku i reče mu:

– “Gospodine, došao je tvoj najbolji prijatelj i želi te posjetiti.” – “A koji je to?“ – „Ja ne znam, ali on veli da ti je od djetinjstva najvjerniji prijatelj.“ – „Dobro, uvedi ga!”

Sluga izađe. Nakon nekoliko trenutaka se povrati, noseći u rukama raspelo, te reče bolesniku: “Evo, gospodine! Ovaj ovdje je tvoj najbolji prijatelj jer se nitko do danas nije dao iz ljubavi prema tebi do krvi bičevati, trnjem okruniti i na križ razapeti!

A evo, ovaj ovdje dopustio je neka mu radi tvog spasenja probodu srce na križu i proliju zadnju kap krvi…” I sluga ostavi raspelo na stoliću kraj kreveta pa izađe.

Kad je bolesnik ostao sam, uze križ i poče izbliza promat-rati raspetog Krista. Dugo je gledao onu podignutu glavu i na njoj trnovu krunu. Onda je poput Tome stavio prst u duboku ranu na prsima Isusovim. Isto je tako opipao stra-šne čavle na Kristovim rukama i nogama. Bolesniku je postalo jasno kako mu je Isus zaista najveći i najbolji pri-jatelj, koji ga neće napustiti makar ga čitav svijet ostavio i zaboravio.

Kad se sluga vratio, zatekao je gospodara kako plačući ljubi raspetog Krista i njegove svete rane. Još istoga dana se pomirio s Bogom i Bog mu je povratio mir duše, a poslije kratkoga vremena i tjelesno zdravlje.

“U križu je spasenje, u križu je život,

u križu je obrana od neprijatelja.

U križu je obilje višnje sladosti,

u križu je snaga srca,

u križu je radost duha.

U križu je sva krepost,

u križu je savršena svetost”

(Nasljeduj Krista II. gl. 12)

“Kad jedeš i kad piješ ili kad

putuješ, sve čini u ime Isusovo.

Sve čini u ime Gospodinovo i sve će ti

uspjeti. Ako pun vjere zazoveš ime Isusovo,

poplašit ćeš bolesti i rastjerati đavle.

Ako pak ne budeš mogao ukloniti bolesti,

nije to zbog slabosti imena Isusova,

nego je tako za tebe korisnije!” 

(Sveti Ivan Krizostom)

Priredio: fra Petar Ljubičić