NEDJELJNA PRIČA: Hoće li mene Isus pustiti u raj?

objavljeno u: NEDJELJNA PRIČA | 0

Priredio: fra Petar Ljubičić

Sanjao Irac da je umro kada to nije ni najmanje očekivao. Ispred Irca je u redu stajalo mnogo ljudi, velikih i malih. Čekajući na svoj red, mogao je vidjeti što se do­gađalo s pojedincima prije njega.

Isus pozove jednoga pa reče: »Stoji pisano: Bi­jah gladan i ti si mi dao jesti. Dođi u kraljevstvo Oca moga.« I čovjek uđe.

Drugome reče: »Bio sam žedan i dao si mi piti. Dođi u kraljevstvo Oca moga.« I taj uđe.

Dođe osmogodišnji dječak i Isus mu reče: »Nit­ko se nije sa mnom htio igrati, a ti si me zvao da se igram s tobom. Dođi u moje nebo.« I dječak uđe.

Dođe desetogodišnja djevojčica i Isus joj reče: »Svi su mi se izrugivali, a ti si me branila. Dođi u moje nebo.«

Slušajući sve to Irac je ispitivao svoju savjest i veoma se uplašio. Pomislio je: »Nikome nisam dao ni jesti ni piti, nisam ni bolesne posjećivao, nisam slabe branio. Ah! Kako ću stati pred Isusa?«

Dođe i on na red. Isus podigne oči i blago ga pogle­da: »Čini se da ti nisi baš puno učinio. Ali jesi! Bio sam tužan i razočaran, a ti si došao i pričao mi viceve. Nasmi­jao si me i ohrabrio. Dođi i ti u nebo!«

Irac radosno poskoči i sjeti se da je stvarno pričao vi­ceve da razveseli druge, a nikada nisu bili niti podrugljivi niti prosti. Sretan se probudi! I odluči: „Svaki ću dan razveseliti Isusa u nekome tko bude tužan“.

 

“Ne možemo učiniti velike stvari –

samo male stvari s mnogo ljubavi!”

(Majka Tereza)