NAŠA ŠKOLA: Moj prvi dan u školi (8)

objavljeno u: NAŠA ŠKOLA | 0

Gdje je danas ova družina mandoseljskih školaraca.

Nakon 50-etak godina članovi moje družine školaraca iz Sela danas su zreli ljudi. Posvršavali su škole, stvorili obitelji, postali stručni ljudi, a život ih je odnio na razne strane svijeta. Pođimo redom:

Ilija Vukadin, Boškov, nakon nesvršene gimnazije, oženio se i njegova obitelj danas živi u Mandinu Selu. Ilija ima sinove Tomislava i Boška, te kćeri Irenu i Katarinu. Sinovi Ilijini su oženjeni, a kćeri su udane. Ilija je radio u Njemačkoj i Austriji. Ni danas ne znam kako, ali Ilija je nekako iznenada umro u Austriji 1998. god. Sa Ilijom sam bio vršnjak i posebno dobar prijatelj. Bio mi je jako blizak i bili smo rodbinski iž prijateljski jako povezani. Ilijina iznenadna smrt jako me je potresla i do danas ga posve nisam prebolio.

Ante Vukadin, Slavkov -završio je Filozofski fakultet. Radio je kao gimnazijski profesor na Kupresu. U Osijeku je radio dugo kao arhivist i ravnatelj Državnog arhiva. Kratko vrijeme radio je i kao ravnatelj gimnazije u Osijeku. Dragovoljac je Domovinskog rata. U obrani Osijeka je do 1992. a tada prelazi na dužnost u Glavni stožer oružanih snaga u Zagreb. Osnovao je Vojni arhiv RH. Danas je u mirovini. Oženjen je, ima suprugu i dva sina. Živi u Zagrebu.

Slavko Majić, Božin, završio je studij ekonomije. Živi i radi u Osijeku. Oženjen je i ima sina Igora.

Luca Malić, Ludvigova, završila je srednju medicinsku školu u Sarajevu. Udala se za Jozu Matića iz Borčana. Već dugo živi u Velikoj Gorici sa svoje dvije kćerke.

Janja Čurčić – Bika, Mijina, kako smo ju zvali, nekako je nečujno i potiho ‘nestala’. Čini mi se da živi negdje u Njemačkoj. Čuo sam da je udana, da ima djecu. Ništa konkretno o njoj ne znam.

Kornelije – Korno Šumanović, Vladin, brzo je napustio školovanje, i početkom 60-tih godina pobjegao u Australiju. Mislim kako i danas živi u Australiji. O njemu ništa ne znam.

Ivan Šarac, Paškin. Ivan nije uspio završiti gimnaziju u Duvnu. Nekako je nestao 1964. iz sela. Otišao je najprije u Austriju, a zatim se uspio prebaciti u Ameriku. Kasnije je stupio u američku vojsku. Završio je vojne američke škole. Sreo sam ga u vrijeme moje službe u Glavnom stožeru. Bio sam iznenađen i ujedno silno obradovan kada sam ga vidio. On je tada radio u američkom veleposlanstvu kao vojni savjetnik. Od tada do danas, a osobito kroz rat, sretali smo se često. Ivan je učinio sve koliko je mogao za pobjedu hrvatskog naroda u Domovinskom ratu. Oženjen je ženom, rodom iz Irske. Mislim kako ima jednu odraslu kćerku.

(nastavlja se)

Izvor: Skupina autora: Sto godina osnovne škole u Mandinu Selu, Zagreb – Mandino Selo, 2010.