NAŠA ŠKOLA: Moj prvi dan u školi (4)

objavljeno u: NAŠA ŠKOLA | 0

Piše: Ante Vukadin

Od knjiga i školskoga pribora imao sam školsku tablicu. Bila je to jedna poveća ploča obrubljena drvenim okvirom. Na jednoj strani tablice bili su iscrtani kvadratići, a na suprotnoj debele, tanke, široke i uske paralelne – vodoravne crte. Sjećam se kako je moja pločica bila napukla i nedostajao joj je donji desno kut. Na njoj je visjela krpica za brisanje napisana teksta. U ruci sam nosio dvije male kamene pisaljke, koje mi je otac lijepo ušiljio. To je bio sav školski pribor koji je učenik – prvašić ponio u školu. To mu je bila pernica i sve knjige. Taj prvi polazak u školu čekao sam sa zebnjom i velikom znatiželjom. U svojoj dječjoj glavici zamišljao sam kako škola izgleda iznutra, kakav je učitelj, kakva su druga djeca, kako ću naučiti pisati, čitati i računati. O velikim školama tada još nisam ništa bio čuo, pa ih nisam ni želio.

Danas mi se čini kako smo prvi dan te školske godine, mi djeca svih razreda, došli u školu prije podne. Tada sam i prvi puta prošao kroz selo. Prije toga nisam išao dalje od Banove kuće. Znao sam da dalje od nje dolaze pravoslavne kuće – Milisavi, a iza njih su muslimanske kuće – Dilaveri. Pri kraju sela su opet pravoslavne kuće – srpske, tu su živjeli Bilanovići. Na samom kraju sela, odmah tamo gdje se dodiruju Mandino Selo i Rašćani bila je moja škola.

Pristigla djeca iz tri sela: Mandina Sela, Rašćana i Srđana došla su u školsko dvorište i raštrkala se oko škole. Ja sam se držao sestre Anđe, Vinka, Branka, Ilije, Ante Kažimirova i druge djece iz sela koju sam poznavao iz igre ili s vjeronauka. Meni je sve bilo novo i pomalo sam se svega bojao. Sve sam zagledao, sve proučavao i mjerkao. Kako ću ja sve ovo podnijeti? ‘Oću li ja ovo moći? Divio sam se onima koji su bili u drugom, trećem i četvrtom razredu. Izgledali su mi odrasli, jaki, pametni i nekako moćni. Ja sam se sebi činio malim, nedoraslim, slabim i nemoćnim

(nastavlja se)

Izvor: Skupina autora: Sto godina osnovne škole u Mandinu Selu, Zagreb – Mandino Selo, 2010.