NAJAVA: Predstavljanje zbirke poezije fra Mladena Rozića „Put iz sna“

objavljeno u: NAJAVE | 0

Matica hrvatska Tomislavgrad poziva Vas na predstavljanje zbirke poezije „Put iz sna“ autora fra Mladena Rozića. Promocija će biti održana u Galeriji Kulturno-informativnoga centra, u četvrtak 27. studenoga, u 18 sati. Uz autora, o knjizi će govoriti fra Ante Marić i don Ilija Drmić. Svi ste dobrodošli!

 
Fra Mladen Rozić rođen je 6. travnja 1957. godine u Ljutom Docu kod Širokoga Brijega. Pučku školu pohađao je u rodnom mjestu i Biogracima, a srednju školu u Širokom Brijegu 1975. godine. U novicijat Hercegovačke franjevačke provincije stupio je 1983. godine. Studij filozofije i teologije završio je u Sarajevu i Zagrebu, gdje je diplomirao 1991. godine na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove. Kao svećenik spomenute provincije djelovao je u Ljubuškom – Humac, Širokom Brijegu zatim u New Yorku, Čerinu, Tomislavgradu i sada u Bukovici.

 
Povremeno se javlja sa svojim pjesmama u časopisu Vitko što ga tika Matica hrvatska iz Širokoga Brijega i glasilu Stazama sv. Franje. Podosta je njegovih pjesama uglazbljeno i izvođeno na Zlatnoj harfi. Pisao je pjesmotvore pod pseudonimom za nekoliko zvukonosača (cd) duhovne glazbe.

 
Prvi ciklus s naslovom Put u san i javu jest pjesnikovo poetsko promišljanje o poetici u čijim će se okvirima kretati njegov poetski govor o svijetu, čovjeku i Bogu. On putuje u san iz jave. Iskustvo putovanja u san gdje je hod lagan i odmjeren, poman i oprezan, drugačije je nego putovanje u javi, jer ovaj hod s drugima u javi čovjeka okrzne što zadaje bol, a putovanje u san nema toga bola od okrznuća. Pjesnik se javlja s puta u san onima koji su u tvarnosti jave, ali s porukom o novome iskustvu hoda između neba i zemlje, od čovjek do čovjeka, od stvari do stvari upravo onako kako je hodio sv. Franjo.

 

 

Izvor: www.tomislavcity.com