NAJAVA: Mijo Tokić večeras u ‘Budnici’, tema je Deklaracija o položaju Hrvata u BiH

objavljeno u: NAJAVE | 0

S jednim od inicijatora Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH, predstavnikom Matice Hrvatske iz Tomislavgrada Mijom Tokićem u Budnici, 3. lipnja, četvrtak, na Tijelovo s početkom u 20 sati na Osječkoj TV, u 20 i 05 na Dalmacija TV Split, Diadora TV Zadar i Mreža TV Zagreb, te u petak, 4. lipnja u 21 sat na SBTV razgovarat ćemo o načinu ostvarivanja suverenosti hrvatskog naroda u BiH.

Zašto Deklaracija hrvatskih intelektualaca upravo danas, koji su razlozi, a koji motivi za donošenje Deklaracije, je li suverenost Hrvata moguće ostvariti bez hrvatske republike u BiH, kako će se Deklaracija reflektirati na službenu politiku HNS u Mostaru, kako će na nju reagirati službeni Zagreb, Sarajevo, kako međunarodna zajednica?

Je li moguće osigurati trajnu sigurnost Republike Hrvatske bez suverenosti Hrvata u BiH? S obzirom na burne reakcije probošnjačkih medija i bošnjačke politike na poruke predsjednika Sabora Jandrokovića, bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati na izravnije poruke u biti iste nacionalne hrvatske politike.

Budnica s Mijom Tokićem na Tijelovo

Ogranak Matice hrvatske u Tomislavgradu  je 8.  svibnja 2021. je organizirao skup hrvatskih intelektualaca i predstavnika hrvatskih institucija iz BiH na temu “Unutarnje uređenje BiH” na kojem je usvojena i “Deklaracija o položaju hrvatskog naroda u BiH i demokratskom uređenju BiH”.

“Mi, hrvatski intelektualci, javni kulturni djelatnici, te predstavnici hrvatskih, znanstvenih, obrazovnih, kulturnih i drugih institucija svjesni teškog položaja hrvatskog naroda u BiH nudimo model budućeg demokratskog uređenja zemlje.

Ovaj model se sastoji u tome da se BiH uredi kao tronacionalna, federalna državna zajednica. Ovakvim unutarnjim uređenjem BiH osigurava se Hrvatima i Bošnjacima u RS, Hrvatima i Srbima u bošnjačkom entitetu, kao i Srbima i Bošnjacima u hrvatskoj teritorijalnoj jedinici slobodno organiziranje u svoje zajednice i povezivanje s nacionalnim entitetima BiH”, istaknuto je, uz ostalo, u obrazloženju usvajanja Deklaracije.

Potpisnici spomenute deklaracije od svih hrvatskih stranaka i političkih organizacija traže da odbiju sudjelovanje u izborima, ako oni budu raspisani po “neustavnom zakonu”.

Potpisnici Deklaracije mogućnost opstanka BiH kao samostalne, funkcionalne i samoodržive zajednice tri ravnopravna konstitutivna naroda, vide jedino pod uvjetom poštivanja tri načela.

Ta načela su:

Prvo – BiH mora ostati cjelovita ali ne unitarna;  drugo – BiH treba biti organizirana kao država tri nacionalne teritorijalne zajednice, i to bošnjačke, hrvatske i srpske;  treće – nacionalne zajednice ne moraju imati teritorijalni kontinuitet.

 

Izvor: maxportal.hr