MANDOSELJSKO-KONGORSKA NOGOMETNA PRIČA IZ AUSTRIJE

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Poznati mandoseljski nogometni turnir povodom Oluje je već više puta dokazao da ima svoje poklonike u drugim selima, a posebno u Kongori u kojoj je oduvijek bilo dobrih nogometaša.

Kao i na drugim područjima, tako i na športskom, važno je potpomagati se i nadopunjati. Kongorani i Mandoseljani su se oduvijek pomagali, prijateljevali, zajedno ratovali, ženili se i gostili.

Tako je na mandoseljskom nogometnom turniru rođena mnoga nogometna priča, manje ili više slavna i uspješna, ali svaka po sebi zanimljiva.

U jednoj takvoj priči je glavni junak jedan mladi kongorski momak, odrastao u Zaprešiću, al Kongoranin, ko i ćaća mu, hrvatski branitelj i pravi vojnik, Tomo Jolić – Tomija.

Gledajući tako naše nogometaše, Tomi se oteo komentar da je njegov Ivan pravi talent i da ga treba vidit kako dodaje lopte i zabija livom nogom.

Kad se sastanu tri četiri vojnika, pustipratra i filozofa iz Kongore i Mandina Sela na tri četiri bačve pive i puno janjetine rodi se svakakva ideja, a jedna od boljih je bila da bi Ivana Jolića, kongorskog momka iz Zaprešića, tribalo nekako dovest u neku malo jaču zemlju da ga vide kako igra.

Prva ideja da zaigra na mandoseljskom turniru za Kongoru se ispostavila nepolodnom u smislu stvaranja karijere, jer je, po mišljenju užeg odbora stručnjaka, zaključeno da je mandoseljski turnir više pogodan za tamanjenje ćevapa i janjetine nego za otkrivanje novih talenata u svjetskim okvirima.

Nije bilo druge nego potegnut sve veze kako bi Ivan Jolić otišao na ogledni trening preko granice u nekadašnju zajedničku državu, Austriju, ne bi li tamo pokazao raskoš kongorskih gena i hrvatske odlučnosti.

Tako se iz jedne obične priče razvila druga manje obična i u budućnosti vjerojatno zanimljiva. Na osnovu dogoročnih veza i prijateljstava s austrijskim športskim prijateljima, među kojima je sin nekadašnje legende austrijskog nogometa, Bože Bakote, mandoseljski dio prvotne ekipe se izborio da Ivan Jolić ovih dana utrči na ternen jednog nižerazrednog austrijskog kluba u blizini Graza kako bi ga mogli vidjeti stvarno zanimljivi klubovi.

Prvi korak je napravljen. SV Pachern, klub blizu Graza u kojem igra i sin austrijskog nacioanlnog selktora Fode važi za najbolje opremljeni i infrastrukturno uređeni nižerazredni klub u Austriji, a ovih je dana proslavio svoj 60. rođendan, kojom prigodom mu je čestitao i austrijski predsjednik. Vodeći su na ljestvici, a Ivan je već ušao u prvi postav i pod prismotrom je prvoligaških klubova, koji su ga željeli vidjeti u više utakmica.

I kakve to veze ima s Mandinim Selom?

Sasvim male, al ipak važne, naš Mandoseljanin Vinko Vukadin je Ivana ugostio u svojoj obitelji, da se dite ne pogubi u stranom svitu, pa su Mandoseljani tako Kongoraninu malo pomogli u lakšem snalaženju na početku karijere, a i stadion je od Vinkove kuće taman jedno pošteno zagrijavanje.

Ako Bog da bit će kako Bog da, a na Ivanu je da napne mišiće i na slavu sebi i svojoj obitelji učini sve da ostane dobar čovik i postane vrhunski nogometaš.

Talenta ima, trudi se, a ostalo je u Božjim rukama. U ime našeg portala Ivanu želimo puno uspjeha i nek ne igra za Kongoru protiv Mandina Sela. Njegovoj obitelji, posebno pak materi i ćaći Tomi, pripadniku slavnih hrvatskih postrojbi, želimo da ostanu ponosni i da i ova mala priča o uspjesima naše duvanjske djece bude poticaj hrvatskoj mladeži da se pomažu i podupiru te da nikada ne zaborave tko si i odakle su.

 

Tekst: Ivica Šarac

Slika: Vinko Vukadin