MAKARSKA: Ministar Tomislav Medved otvorio 25. svehrvatsko natjecanje invalida Domovinskog rata

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Hrvatski branitelji svojom hrabrošću i žrtvom u Domovinskom ratu obranili su Hrvatsku i ispisali najslavnije stranice povijesti Lijepe Naše. Iako ranjeni, njihovo viteško srce i dalje snažno kuca spremno za sportska borilišta i druženje.

Zato je više od 1100 sudionika stiglo na 25. Svehrvatskog športskog natjecanja invalida Domovinskog rata /25. SŠNIDR/ kojemu je Makarska domaćin peti put, a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarević i Vlade Republike Hrvatske te pokroviteljstvom županije Splitsko-dalmatinske i Grada Makarske.

Proglašavajući Športske igre HVIDRA-e Hrvatske i Herceg Bosne otvorenim ministar hrvatskih branitelja Tomislav Medved je zahvalio Makarskoj na domaćinstvu te podsjetio na ulogu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu kao i napore Vlade premijera Plenkovića na poboljšanju prava i kvalitete života članova HVIDRA-e i svih hrvatskih branitelja. – Ispred nas su novi izazovi kojima pristupamo ojačani postignutim rezultatima ove Vlade. Svjesni smo odgovornosti. Budimo ponosni na sve što smo postigli i spremni na nove izazove – poručio je ministar Medved. Blagoslov Športskim igrama invalida Domovinskog rata koje se održavaju do 29. rujna udijelio je mons. Pavao Banić.

Sudionicima Športskih igara invalida Domovinskog rata u Gradskoj sportskoj dvorani obratio se Josip Đakić, predsjednik HVIDRA-e Hrvatske. – Invalidi Domovinskog rata uvijek su znali odgovoriti na izazove, ali ne pristajemo na prozivke, prijetnje i vrijeđanje. Spremni smo oprostiti, ali ne i zaboraviti. Ne dopuštamo da nas se naziva lažnim imenima – naglasio je Đakić, zaželjevši sudionicima natjecanja da se okite medaljama iako su svi pobjednici. Vi ste vitezovi na svim poljima, zaključio je prvi čovjek HVIDRA-e Hrvatske, zahvalivši domaćinima i Ivanu Gliboti, predsjedniku makarske HVIDRA-e, na pomoći u organizaciji tradicionalnog športskog susreta.

– Uvijek ste dobrodošli. Makarska je ponosna što je u svoje okrilje peti put uzela natjecanje invalida Domovinskog rata – naglasio je gradonačelnik Jure Brkan.

Veliko i važno natjecanje HVIDRA-e u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića pozdravio je izaslanik Miljenko Filipović istaknuvši da na susretu nema poraženih već su svi istinski heroji. Župan Blaženko Boban prenio je pozdrave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a u ime ministra obrane Damira Krstičevića nazočan je bio Ivo Raffanelli, zapovjednik HRM-a.

Sudionici 25. Svehrvatskog športskog natjecanja invalida Domovinskog rata odali su poštovanje preminulom suborcu pukovniku Anti Čavaru, jednom od utemeljitelja natjecanja, te se prisjetili nedavno preminulog zapovjednika 3. Imotske bojne Ivice Tolića, a kojemu je svoje stihove posvetio pjesnik Mate Karadža.

Športski i pobjednički zanos osjetio se već na početku. Najteži invalidi Domovinskog rata natjecali su se u utrci u invalidskim kolicima, a slijedi nadmetanje u 28 športskih kategorija.

Izvedbom ‘Lijepe naše’ svečanost otvaranja uljepšala je makarska kantautorica Zorica Andrijašević Donna, a kroz program je vodio Trpimir Markotić.

Proglašenje pobjednika u hotelu Alem označit će završetak 25. SŠNIDOR-a ‘Makarska 2019′.

 Izvor: makarsko-primorje.com

Foto: Stipe Braovac Pipe