LIVNO: Izaslanstvo Prvih dragovoljaca HVO Domovinskog rata 91-95 posjetilo Hercegbosansku županiju i predsjednika Vlade Ivana Vukadina

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Pandemija svakodnevno ubire svoje žrtve, ali život ide dalje, moramo se prilagoditi, te uz poštivanje epidemioloških mjera raditi, jedni drugima pomagati. Zadaća Prvih dragovoljaca Domovinskog rata 91-95 je sveobuhvatna, ali u rizičnim uvjetima suvremene kuge, dužni smo “održati žar ognjišta” do boljih vremena. Najbolji i zasigurno učinkovit način je posjeta, komunikacija, uvažavanje i povezivanje svakog legalnog i legitimnog zastupnika vertikalne i horizontalne vlasti hrvatskoga naroda u BiH.

Vođeni idejom snage zajedništva kao jedinog ispravnog političkog puta posjećujemo dužnosnike, učvršćujemo mrežu suradnje, upozoravamo, zagovaramo prije svega istinu o Domovinskoj povijesti. Poučeni iskustvima iz “montirane” povijesti trudimo se svaku neistinu pravovremeno svladati istinom uz argumentiranu komunikaciju različitosti i uvažavanja. Prvi dragovoljci i branitelji poštuju slobodu izbora i izbornu volju hrvatskog naroda koja se štiti i prezentira u okviru Hrvatskog narodnog sabora.

U tom duhu je i posjeta izaslanstva Prvih dragovoljaca Domovinskog rata 91-95 Predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije gospodinu Ivanu Vukadinu.

Prvi dragovoljci su i sljedbenici vječne borbe hrvatskih sinova za političku i svaku jednakopravnost hrvatskog naroda sa drugim narodima, počev od komunističkog sustava pa do današnje realnosti u Bosni i Hercegovini. U našoj  tužnoj povijesti je vječna borba i samoobrana od ostvarenje stare narodne  mudroslovice ” dva bez duše, treći bez glave”

Prvi dragovoljci i branitelji su  “otvorili vrata” svim potomcima sinova povijesti radi čvrstog i dubokog korijena iz kojeg crpimo snagu za život i identitet svojih naraštaja. Primjer slavne obitelji i žrtve za Domovinu je obitelj Petra Miloša i njegova dva sina Tvrtko i Davor. Prvi dragovoljci surađuju sa Udrugom Hrvatska žena, koja crpi korijen iz 1921. godine, a obnovljena je 2000. godine. Vođeni spoznajom kako korijen definira plod, pokušavamo ih umrežiti u snagu povijesne istine i povjerenja.  Prvi dragovoljci  posebno ističu doprinos dužnosnica/ka koji su spoznali  važnost i cilj našeg djelovanja kao Udruženja. Ne zaboravljamo “snagu pozicije koja nas vrati u život” i bude poveznica u ključnom trenutku.

Izaslanstvo Prvih dragovoljaca u svojoj prvoj službenoj posjeti (srpanj/2018. godine) prezentira jasan cilj (jednaka prava Prvih dragovoljaca HVO i Armije Patriotska lige) a primila ih je Predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda Bosne i Hercegovine Ljilja Zovko i  izaslanica Zdenka Džambas, a nakon prijema smo zajedno svi posjetili ministricu obrane BiH Marinu Pendeš. Zahvaljujući savršenoj suradnji i odlično organiziranom prijemu na državnoj razini zakonodavne i izvršne vlasti u BiH sveukupna javnost je upoznata sa našim ciljevima. Velika tuga je što nas je tako rano napustio naš general dr. Ivan Bagarić, koji je imao veoma veliko iskustvo i doprinos u zakonodavnoj vlasti prije Domovinskog rata a tom prigodom je prezentirao cjelokupnu situaciju. Također važnu ulogu je imao voditelj izaslanstva  i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, koji je u potpunosti podržao Zahtjev Prvih dragovoljaca. Prva posjeta Izaslanstva je primjer uspješne potpore i snage zajedništva u punom smislu.

Upravo danas je nastavak  posjete izaslanstva, koju je prepoznao predsjednik Vlade Hercegbosanske županije gospodin Ivan Vukadin. Izaslanstvo je predvodio Prvi izabrani ratni zapovjednik HVO Domovinskog rata 91-95  Mladen Ljubić Vajta i načelnik za posebne namjene specijalne policije Ivan Nenadić Nidža, te Dalibor Miloš, unuk pok. Petra Miloša, predsjednika Počasnog blajburškog voda i utemeljitelja izgradnje Spomen obilježja na Bleiburškom polju, i sin pok. Davora Miloša, a nećak heroja Domovinskog rata, pok. Tvrtka Miloša, koji je poginuo na ratištu Mostaru (Merdžan glava) a bio i osuđen na smrt za pokušaj atentata na Tita (preinačeno u doživotnu)

Izaslanstvo Prvih dragovoljaca je u zahvalu  domaćinu, predsjedniku Vukadinu uručilo zahvalnicu i sat sa znakom Prve dragovoljačke postrojbe Poskok bojne Široki Brijeg koja je utemeljena 19.7. 1991. god. Predsjednik se zahvalio i iskazao punu potporu u radu i  promicanju istine o Domovinskoj povijesti  kao i u zahtjevanju jednakih prava  Prvih  dragovoljaca HVO sa Prvim dragovoljcima Armije BiH.  Tom prigodom je Mladen Ljubić Vajta kazao kako su prvi sukobi u  Domovinskom ratu bili upravo u Hercegbosanskoj županiji u selu Unište općina Bosansko Grahovo (od 26. O8 do 28.08 1991.) kada su prvi Hrvati protjerani sa svojih ognjišta, a kojom prigodom su prvi u pomoć pritekli Livnjaci i Stjepan Božić (kandidat za do gradonačelnika Splita).

Izvor:bpz.ba