KUME, POČIVAJ U MIRU!

objavljeno u: NOVOSTI | 0

U zadnje vrijeme previše je suza, a sve manje osmjeha, pogotovo dječjega. Malo po malo nestajemo, curimo: ispratili smo tako danas na vječni počinak još jednog našeg sumještanina, pok. Andriju Šarca.

Prema našim ljudskim mjerilima ovaj se tužni trenutak još nije trebao dogoditi, ali koliko god nama, koji još uvijek ostajemo u ovoj dolini suza, to ostaje prebrzo, nejasno i nedokučivo, Bog je tako odlučio i, mi kao vjernici, moramo prihvatiti gubitak voljene osobe. Ali, ostaju nam sjećanja.

Otkad znam pok. Andriju, uvijek ga se sjećam istog: kao mirnog, tihog, samozatajenog, vrijednog i radišnog čovjeka, koji je bio i svjedok (kum) na krštenju mojoj dvojici starije braće. Naše su kuće uvijek imale neki poseban rodbinsko-kumski odnos (moja majka je bila i krsna kuma njegovoj najstarijoj kćeri Mariji), izgrađen puno prije, za njegova oca Jakova-Jakice, njegova strica Mirka, moga dida Marka i njegova brata Kažimira, nastavljen preko Andrije, Joze i Pere, moga oca i strica, te nas ostalih, i taj se odnos kroz sva protekla deseteljeća čvrsto i brižno njegovao i čuvao. I sačuvao sve do danas. Svaki njihov dolazak k nama, ili naš odlazak kod njih bio je više od običnog posjeta kućama i ukućanima. Tako je bilo i u svemu ostalome.

Nakon kratke bolesti Andrija se u petak pridružio u Nebesima svim našim precima koji su se rodili na ovoj škrtoj grudi, mučeći se, radeći, često i odlazeći po svijetu u potrazi za kruhom i ruhom za svoje obitelji, ali koji su tu svetu grudu voljeli i kojoj su se na kraju ovozemaljskog putovanja vraćali, čekajući baš u njoj ponovni dolazak Spasitelja, kamo smo danas i položili tijelo našega Andrije.

Obitelji još jednom izražavam iskrenu kršćansku sućut.

Kume, počivaj u miru Božjem!

Ivica Šarac s obitelji