KONAČNO KIŠA!

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Nakon skoro tri mjeseca izrazito sušnoga razdoblja konačno smo dočekali kišu. Kasno je za poljoprivredu ali je dobrodošla za sprječavanje požara čijih smo svjedoci zadnjih mjesec dana, kako bi mogli i odmoriti svi oni koji su gasili sve velike i male požare u našoj općini.

Počela je već jutros padati, prognostičari su je najavili i u nastavku dana, a pogotovo obilniju sutra. Moli za kišu do (Velike) Gospe, a ja ću nakon Gospe, tako se nekada govorilo u našem kraju a tako bi se moglo kazati i danas.

Već sad je pala temperatura a past će i još. I neka će. Zadnjih mjesec dana doslovno su gorjeli kamen i zemlja. Ne znam koliko je točno ali u jednom od radijskih emisija čuh informaciju kako je u ovome mjesecu temperatura zemlje na dubini od samo 5 cm dosezala čak do 50 C!

Prije nekoliko godina kućanstva su priključena na duvanjski vodovodni sustav koji je izdržao i nije bilo redukcija vode, bez obzira na izrazitu sušu. Zanimljivo, nije nestalo vode niti u našim bunarevima s kojih opskrbljivali vodom do prelaska na vodovodnu mrežu “Duvanjskoga prstena”.

Uskoro ulazimo u rujan, brzo će i miholjsko ljeto, nastupa lijepo vrijeme, s puno ugodnijim temperaturama.

Podsjećanje na kraju: već smo zaboravili a cijelo proljeće obilježilo je izrazito kišno razdoblje: http://mandino-selo.com/wp/kisa-oblacno-kisa/