KAKO SMO BIRALI 2020.?

objavljeno u: NOVOSTI | 0

   Piše: Marko Matić

   Foto: HINA                           

   Kada sam saznao, pred kraj noćnog dijela dana 5. srpnja 2020., da suluda, protuhrvatska, retardirana, kako neki kažu, Berina koalicija neće biti nova hrvatska vlast, bio sam nekoliko minuta veseo. Rekao sam: Bog je uslišao molitve mnogih hrvatskih katolika da nam vlast bude manje zlo. Međutim, uskoro me je spopala jeza kad sam shvatio da će o našim sudbinama nastaviti odlučivati još četiri godine Euronova jugočetnička vlast, premda je u obrisima i hrvatska. Zahvalio sam Svemogućem na manjem zlu i zavapio iz dna duše: Bože milostivi, spasi nas od nas samih! Nisu rijetki bili oni koji su i kroz devetnicu molili Boga da nas spasi od većeg zla tog izbornog dana. Hvala im svima, opet smo se uvjerili da molitva moć ima.

   Ovakve rezultate izbora za Hrvatski sabor, koji još uvijek nije državni, treba tumačiti kao da smo pali na popravni. Bog nam je dao još jednu priliku da se pokajemo za svoje grijehe činjenjem i nečinjenjem, i obratimo. Razumi li to Euronova vladajuća ekipa?

   Davno sam zapisao da skraćenica SDP za mene znači: Srbi dolaze ponovo. A što je se dogodilo 5. srpnja 2020.? Na vlast nije došao gore spomenuti SDP I nego SDP II, bivša HDZ stranka. Kako je to moguće? Ma, presudni su bili glasovi SDP I, koji su davno shvatili da njihovu politiku više zastupa globalni Euron nego maniti Bero. Ne treba zaboraviti ni to da su mnogobrojni Vlahosrbi glasali za Euronove odabranike. Zašto ne bi; ima li ijedna želja da im je nije ili da im je neće ispuniti?

   Na izbore je , nažalost, izišlo samo 47% birača s pravom glasa. Čiji su 53% neizišli na izbore birači? Je li ih da ne iziđu na izbore spriječila samo corona ili i ona  –  apolitična hrvatska boljka? Opet tvrdim da bi trebalo propisati da glasati mora najmanje 50% birača s pravom glasa da bi izbori za Sabor bili pravno valjani.

   Euron je u prvom svom antipopulističkom obraćanju glasačima elitistički izjavio da će i dalje vladati u zajedništvu s manjincima koje predvodi previše propupali Vlahosrb, a u tijeku idućih tjedan dana poslije izbora obznanio nam je da su mu se  pridružili i dva propala člana bivšeg HNS-a, Hrvatima nepotrebne stranke, te dva člana još uvijek postojeće hrvatske liberalno amoralne stranke. Ne vjerujem da Euronovih pristaša neće biti i u od svakog nekog sklepanoj Škorinoj stranci. I eto mu sigurnog kvoruma. Uz pomoć manjinaca, i ostalih, 17-postotno, od ukupnog broja birača, HDZ-ovo biračko tijelo vladat će apsolutnom većinom. To je nama naša apolitičnost dala da imamo Eurona za maršala. Manje zlo? Bože daj da je od 150(1) izabranih zastupnika za Sabor 50 istinskih katolika i Hrvata. Nadam se da ih je kolikogod više nego u prethodnom sazivu Sabora.

   Kao znak zahvalnosti Euron najavljuje da će Vlahosrbima omogućiti da njihov član bude potpredsjednik Vlade u Hrvata. Ja bih im umjesto toga omogućio da formiraju, samo oni, tri agencije: agenciju za razminiranje Hrvatske, agenciju za pronalazak onih Hrvata koje su oni poklali, poubijali i negdje zatrpali, te agenciju za naplatu ratne štete od srbocrnogorskog agresora. Tek tada bih im omogućio da u Saboru imaju osigurano jedno a u Vladi nijedno mjesto.

   Međutim, više nego vlahosrbi, nego euroni, nego masoni… mi Hrvati smo sami sebi krivi zbog ovakvih rezultata izbora i općeg stanja u Državi. U tekstu Koronarni izbori , od 12. lipnja 2020., molio sam Hrvate u Hrvatskoj i inozemstvu da iziđu na izbore i zaokruže barem preferencijalno svoje kandidate, ali njih 53% nije to učinilo. Kako bi dobro bilo da imamo pravo na tri preferencijalna glasa. Znaju to oni koji o tome odlučuju; zato nam to i ne daju.

   I Škoro, Boga pitaj od koga zamišljena akcija, je pridonio ovakvima rezultatima izbora. Glazbom i vicevima narodni zabavljač, nakon što nije uspio postati gradonačelnik Osijeka, pa predsjednik Republike Hrvatske, nije uspio osvojiti ni Hrvatski sabor, 16 mandata je, ali je uspio raskopati obećavajuću stranku Hrvatskih suverenista. Kako je i zašto girica progutala kita nije mi prirodno, normalno i jasno, ali čudo je se dogodilo. Tako su Suverenisti postali Škoristi, umjesto da bude obratno. Koliko čujem, tomu je najviše kumovala bodljikava Ruža. Stvarno je puno manje naglas govorila otkad je u buketu cvijeća primila neku ceduljicu, od njoj navodno nepoznatog darovatelja, na velikom predizbornom skupu Suverenista u Lisinskom. A kakva je uvela Ruža, vidljivo je i po tome što je na svoju ruku odredila da je u Saboru mijenja čovjek, sedmi po broju osvojenih glasova, a ne drugi, s liste na kojoj je ona prva, dok se ona ne vrati iz Brisela. Da je lako bit čovik, svak bi bio, govorio je moj pokojni ćaća. Čast svim časnim ljudima koji su se oko Škore, Ruže i Zekanovića okupili, ali…  Nadam se da ćemo uskoro saznati tko je u tu ekipu ušao iz časnih a tko iz nečasnih nakana.

    Bilo nam pravo ili krivo, zaključit nam je da Euron može slaviti jer je još jednom dokazao da se nije šalio kada je u Saboru rekao: Mogu što god hoću; i euro uvesti umjesto kune kad me bude volja, rekao bih u njegovu stilu. Tako će nam biti sve dok se ne opametimo. On će, najvjerojatnije, nastaviti vladati kao i do sada, a to  je i šansa svih nas kojima je stalo do Hrvatske da mu skratimo mandat a sebi teške ekonomske, društvene i političke muke; a ne da on sam,  kako ga je volja, uz pomoć sudruga Zokija, skraćuje mandat Hrvatske vlade i određuje datum i vrijeme izbora za Hrvatski sabor, koji će, ako Bog da, opet postati državni.

Zagreb, 12. srpnja 2020.                                            M a r k o    M a t i ć