IZ ARHIVE: Treći red sv. Franje

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

O sv. Franji ja zapisano da nije imao namjeru utemeljiti nikakav red. No, pošto je njegovo djelovanje privuklo puno sljedbenika nastala su čak tri.
Članovi Prvoga reda su redovnici franjevci, Drugi red čine sestre franjevke, a od ljudi koji su se susretali s Franjom i obratili se nastao je Treći red.

Dok članovi Prvoga i Drugoga reda svoj cijeli život posvećuju duhovom djelovanju i žive u samostanima i župnim kućama kao svećenici ili časne sestre, pripadnici Trećega reda su s jedne strane „svjetovnjaci“, koji imaju svoje obitelji, rade svoj „obični“ posao i zavjetuju se na primjeran kršćanski život prema načelima svoga utemeljitelja, dok to također mogu biti i zaređeni svećenici i redovnice. Dakle, svi odrasli katolici koji su spremni živjeti prema određenim pravilima mogu postati članovima ovoga crkvenog reda, a jedan od najpoznatijih u našem podneblju bio je pokojni zagrebački nadbiskup i kardinal Franjo Kuharić.

Naziv Treći red je početkom sedamdesetih godina promijenjen u ime Franjevački svjetovni red (FSR), ali su načela ostala nepromijenjena.

Da bi se postalo članom FSR-.a potrebno je pridžavati se sljedećih koraka na putu do punog članstva:

  1. Vrijeme kandidature. – tu se kandidati upoznavaju sa životom sv. Franje i Franjevačkim svjetovnim  redom, kao načinom kršćanskog življenja;
  2. Novaci  – vrijeme oblikovanja koje traje godine dana, započinje primanjem, kojim kandidati postaju novacima;
  3. Zavjetovanje – kada su novaci spremni i željni onda za vrijeme svečane mise naprave obećanje Bogu da će čitav svoj život živjeti po Pravilu FSR-a.

Za mlade kršćane, počevši od 15. godine života postoji Frama, ustanova koja se ima slične ciljeve kao i FSR.

U našoj župi Treći red ili FSR djeluje već dugi niz godina, a u zadnje vrijeme je jako aktivna i FRAMA. Na priloženoj slici su novi članovi reda iz godine 1964. U to vrijeme je kongorski župnik bio fra Leon Radišić, a za primanje novih članova je, kako je zapisano u preslikanoj članskoj iskaznici, bio odogovoran fra Kamilo Milas. Iz našega sela je bilo jako puno pripadnika Trećega reda, ima ih i danas, ali da netko ne bi nepravedno bio preskočen, imena nisu nabrojana.

Za kraj još nekoliko lijepih misli sadržanih u molitvi Sv. Franje

Gospodine,
učini me sredstvom svoga mira:
Gdje je mržnja, da donosim ljubav;
gdje je uvreda, da donosim praštanje;
gdje je nesloga, da donosim jedinstvo;
gdje je zabluda, da donosim istinu;
gdje je sumnja , da donosim vjeru;
gdje je očaj, da donosim nadu;
gdje je tama, da donosim svjetlost;
gdje je žalost, da donosim radost.

Gospodine,
daj da se toliko ne brinem,
da budem utješan, koliko da tješim,
da me razumiju, koliko da druge razumjem,
da budem ljubljen, koliko da druge ljubim.
Jer, tko se daruje, prima;
tko sebe zaboravlja, sebe nalazi;
tko prašta, bit ce mu oprošteno;
tko umire, rađa se za vječni život.

Ante Vukadin – Ćipa