IZ ARHIVE: Pred Paškinom kućom

objavljeno u: IZ ARHIVE | 0

Ivan Šarac – Paškin stigao je ljetos u svoje rodno selo malo dulje nego obično i održao obećanje donijevši puno slika koje ćemo, poput priložene, periodično objavljivati u našoj rubrici „Iz arhiva“.

 
Pokojni Paško i njegova Lučuša odgojili su tri sina – Ivana, Marka i Vinka – i dvije kćeri, Anu (udana u Vedašić) i Maricu (s obitelji živi u Hrvatskoj, u okolici Siska). Kćeri su se poudale, a momci poženili i zaputili jedan za drugim u Ameriku. Budući da su imali na koga biti pametni Paškići su, pored lijepih obitelji koje su Paški i Lučuši bile najvažniji uspjeh njihove djece, napravili zavidne karijere u tuđem svijetu. Najstariji od njih, Ivan, postao je visoki časnik američke vojske (prije par godina primljen u Kuću slavnih obavještajaca) i aktivno, svojim iskustvom i savjetima, pomagao HV i HVO za vrijeme Domovinskog rata, dok su se Marko i Vinko bavili građevinom.

 
Na slici, snimljenoj jednog sunčanog popodneva početkom sedamdesetih godina kod njihove kuće, prikazani su moderno obučeni momci Marko Vilica (Vinkov najbolji prijatelj) i pokojni Vinko (preminuo je prerano, prije četiri godine) ispod „kujinskog“ prozora i kraj betonskog postolja za sjedenje, na kojem su se redovito okupljali Mandoseljani, i to ne samo iz Šaraca budući da je Paško prvi u tom dijelu sela nabavio televizor, pa su i kuća i dvorište redovito bili puni čeljadi.

 
Iznad prozorskog okvira proveden je bijeli kabel – vjerojatno je Vinko kao glavni i odgovorni urednik postavio antenu na krov da prijem bude bolji – dok se na lijevom kraju slike, ispred kućnih vrata nalaze (po mojoj procjeni) njihovi roditelji – Paško u bijeloj košulji i Lučuša dok popravlja šudar.

 
Tekst: Blago Vukadin Ćokanov
Foto: Ivan Šarac Paškin