HRVATSKA KRALJICA JELENA

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Omiljena hrvatska kraljica iz 10 stoljeća Jelena Slavna, žena kralja Mihajla Krešimira II i majka i kasnije regentkinja kralja Stjepana Držislava rođena je u nebo na datum koji će kasnije biti važan za narod ove zemlje, 8. LISTOPADA 976.

Zgodna podudarnost. No ono što fascinira kod naših hrvatskih kraljica je njihova duboka pobožnost. Nešto je poznatija sudbina franjevačke trećeredice blažene Katarine Kosače Kotromanić, no ovo je prigoda sa saznati nešto više o Jeleni.

Dala je sagraditi dvije crkve u Solinu: crkvu svetog Stjepana, koja je služila kao grobnica hrvatskih kraljeva i crkvu svete Marije na Gospinu otoku koja je bila korištena kao krunidbena bazilika do konca 11. stoljeća. 

Velikim arheološkim otkrićem koncem 19 stoljeća pronađen je kraljičin sarkofag s latinskim epitafom na kojem između ostalog piše: “Gle, ovo je ona, koja je za života bila majka kraljevstva, a zatim postala majkom siročadi i zaštitnicom udovica. Ovamo pogledavši, čovječe reci: Bože smiluj joj se duši!”

Zemlja ovih vladarica još usprkos svemu stoji.Tko zna, možda i zbog zagovorne molitve svojih kraljica.

Inače, na tisućitu obljetnicu njene smrti, 1976.,  u Solinu se okupilo više od 100 000 vjernika. Bijahu to “jerihonske trublje” koje su navijestile pad komunizma! 

Današnji vrli Hrvati koji vode ovu zemlju nisu ovoga svjesni.

Ante Vukadin – Ćipa