HERCEGOVAČKI VIKING: Prodajem sjekire od Austrije do Kanade

objavljeno u: NOVOSTI | 0
Stipe Pleić nadimak je zaradio zbog unikatnih sjekira i mačeva koje sam izrađuje. Ukrašava ih simbolima koje crpi od Vikinga, Kelta, Ilira ili Slavena. Stipe često koristi i hrvatske motive, piše portal 24sata.hr

Najdraži kupac mi je hrvatski košarkaš Dario Šarić, kojega sam slučajno sreo u jednom kafiću u Tomislavgradu, kaže Stipe Pleić (55). Zamolio ga je da se fotografiraju, a i htio mu je darovati svoju sjekiru.

– Šarić je to odbio govoreći da je želi kupiti. Poslije sam jednu malu ‘žensku’ sjekiru darovao djevojci koja je bila s njim u društvu – govori nam Stipe zvani Flick.

Kaže kako su njegove sjekire i mačevi poznati i na drugim kontinentima diljem svijeta.

– Jedna sjekira se nalazi u Afganistanu, nekoliko ih je u Kanadi, a jedna je i u Austriji – kaže Stipe.

Dodaje kako ga neki ljudi zbog izrade sjekira znaju i kao “hercegovačkog Vikinga” iz duvanjskog sela Stipanjići pokraj Tomislavgrada. Nadimak je, kaže, dobio od jednog novinara iz Slavonije prije dvije godine.

– Neki me zovu i ‘Duvanjski Viking’ ili samo ‘Viking’ – dodaje Stipe.

 

Inspiraciju za izradu sjekira pronašao je u popularnoj seriji “Vikinzi”.

– Oni su mi kao narod oduvijek bili zanimljivi zbog svojih avantura, ali i kao ratnici. Gledajući seriju postao sam još više radoznao. Počeo sam se zanimati za njihovu kulturu i način života.

Također mi se jako svidio izgled sjekire koja se pojavljivala u seriji i odlučio sam je izraditi. Tako je prije tri godine krenula moja priča ‘hercegovačkog Vikinga’ – objašnjava nam Stipe, kojemu je velika želja posjetiti južnu Skandinaviju, zemlju Vikinga.

Cjeloviti tekst pročitajte klikom na poveznicu https://www.24sata.hr/lifestyle/hercegovacki-viking-sjekire-se-prodaju-od-austrije-do-kanade-694930