GOVOR IVANA VUKADINA NA 9. ZASJEDANJU HRVATSKOG NARODNOG SABORA BiH

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Poštovani kolege, dragi prijatelji i članovi Hrvatskog narodnog sabora.

Iskazujem ponos i zadovoljstvo da sam kao predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka postao članom Hrvatskog narodnog sabora.

Za mene osobno, a i za sve moje stranačke kolege i kolegice je to obveza prema hrvatskom narodu za čija politička prava unutar BiH se borimo.

Hrvatski nacionalni pomak je tek postao članom Hrvatskog narodnog sabora. Hrvatski narod se osjeća minoriziran, napušten i počestoga obuhvaća malodušje zbog neispunjenih obećanja i iskustava nepravde koja mu se događa u državi koju je prvi na referendumu o neovisnosti prihvatio kao svoju i u čiju teritorijalnu cjelovitost su svoje živote ugradili mnogi bojovnici HVO-a.

Hrvatski narodni sabor je osnovan upravo da bismo to spriječili, da bismo se ujedinili iznadstranačkih i svjetonazorskih granica u borbi za prava hrvatskog naroda. Krajnje je vrijeme da tu obvezu konačno shvatimo ozbiljno, da se prihvatimo svog posla, i opravdamo povjerenje koje nam je dao narod, da služimo svojem narodu, i kako dr. Čović reče na kraju svog izlaganja da nam je cilj trajno osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda. Upravo to mora biti naš zajednički cilj stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora.

Neki koraci su napravljeni. Jedan od takvih koraka je i ova današnja rezolucija, i koju mi iz HNP-a naravno podupiremo, prihvaćamo i podržavamo.

Jedan od koraka je svakako i izmjena izbornog zakona. Ali nemojmo se varati: izmjenom izbornog zakona se ne će dokinuti strukturalna nepravda i neprirodnost koja je oslikana u činjenici da jedino Hrvati kao konstitutivni narod nemaju svoju federalnu jedinicu i da oni jedini čak niti ne smiju reći da im je politički cilj samostojnosti samostalnost unutar hrvatske federalne jedinice, koju mnogi nazivaju treći entitet.

Za razliku od Hrvata druga dva naroda jasno i glasno kažu i traže svoje ciljeve. Jedni su svojim ciljem proglasili takozvanu građansku BiH, iako znaju da takva koncepcija vodi u raspad, a možda i u sukobe. Oni drugi svako malo govore o komadanju BiH kao rješenju.

Ta dva politička cilja, koji skoro bezuvjetno vode u raspad BiH i sukobe, se smiju jasno artikulirati i promovirati, dok se hrvatski cilj europeizacije kroz federalizaciju cjelovite države BiH koji isključuje komadanje i sukobe, predstavlja kao nelegitiman, nerealan ili pak ne prihvataljiv.

Zar nam se to ne čini nelogičnim, bezobraznim, bezobzirnim i podlim?

No, nisu nama krivi predstavnici druga dva naroda. Oni samo jasno kažu što žele i ne ustručavaju se zastupati interese svojeg naroda. Za razliku od njih mi još uvijek nemamo snage jasno i glasno reći da je politički cilj hrvatskog naroda održanje BiH i sloboda odlučivanja Hrvata, Srba i Bošnjaka o vlastitim interesima unutar vlastitih federalnih jedinica.

Neki će reći da je to posljedica realpolitike, da je hrvatski entitet nerealan cilj. No, sve nas podsjećam na primjer Republike Hrvatske i Slovenije, pa i Kosova. Da je tako mislio prvi hrvatski predsjednik dr.Franjo Tuđman i da je tako mislio hrvatski narod kroz stoljeća, danas ne bi postojala samostalna, demokratska hrvatska država koja je članica NATO-a i Europske unije.

Zar ideja samostalne hrvatske države za naše očeve, majke, djedovei bake nije bio neostvariv san višestoljeća? Međutim oni suvjerovali u slobodu i borili se za nju.

Upravo taj borbeni hrvatski duh i odlučnost mora i treba postati dio duboke svijesti i okosnica rada Hrvatskog narodnog sabora.

Kao  što rekoh, neki koraci su već napravljeni, a jedan od značajnijih je svakako i Tomislavgradska deklaracija neovisnih intelektualaca u kojoj je jasno rečeno da cilj hrvatske borbe mora biti ostvarenje hrvatskog entiteta. Među autorima te deklaracije se nalaze časni i dokazani domoljubi, borci za prava hrvatskog naroda, koji nas političare pozivaju da ih podupremo i da preuzmemo dijelove ili čitavu deklaraciju kao dio našeg programa.

Kvazigrađansko uređenje vodi u kaos i sukobe, u islamizaciju i nacionalfašizam jednog naroda. Bilo kakva dioba i raspad BiH isto tako vodi u sukobe.

Najbolji i održiv put za BiH je dakle federalizacija poeuropskim standardima u kojoj će hrvatski entitet biti treća noga na tronošcu; garancija održivosti i stabilnosti.

Mi iz Hrvatskog nacionalnog pomaka smo poduprijeli Tomislavgradsku deklaraciju, iako neke dijelove deklaracije smatramo tehničkim pitanjem za političke stranke.

Glavnu točku Tomislavgradske deklaracije, borbu za hrvatski entitet, smatramo nezaobilaznom točkom našeg političkog djelovanja.

Hoćemo li mi koji smo ovdje ostvariti hrvatsku federalnu jedinicu unutar BiH? Možda mi ne ćemo, ali će ju doživjeti naša djeca ili unuci.

Vođen primjerom dr. Franje Tuđmana i hrvatskih vojnika kroz dugu povijest, nadahnut dakle povijesnim iskustvima i odgovornošću za hrvatsku budućnost, Hrvatski nacionalni pomak je ostvarenje hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini i službeno proglasio svojim političkim ciljem.

Kao predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka, pozivam sve pojedince, udruge, gospodarske i druge skupine, vjerske zajednice i stranke, a posebno stranke članice Hrvatskog narodnog sabora, da se ujedinimo u borbi za ostvarenje tog svetog cilja.