EVA TADIĆ: Otkrivamo sve o djevojci iz Salzburga za koju glasa velik broj Hrvata u izboru za najfotogeničniju djevojku u narodnoj nošnji izvan RH

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Od 24. do 29. lipnja u Tomislavgradu, na Trgu gange i Hajdučke družine, u organizaciji udruge Stećak i Hrvatske matice iseljenika održat će se šesta po redu Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske.

Pokrovitelji ovog događaja su dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, Vlada Hercegbosanske županije i općina Tomislavgrad.

Uvod u Reviju je izbor najfotogeničnije sudionice na Reviji, pa se već tjedan dana može glasovati za jednu od djevojaka pute web stranice udruge Stećak.

U ovom izboru do sada uvelike prednjači Eva Tadić, kandidatkinja iz Austrije s preko 4.500 glasova.

Eva Tadić je rođena 1994. godine u Salzburgu. Ova mlada djevojka već pet godina zajedno s Anom Paušić vodi folklornu skupinu u Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu Vilim Cecelja iz Salzburga koje ima preko 60 aktivnih članova.

Društvo djeluje pri udruzi Hrvatski centar a uz potporu Hrvatske katoličke župe blaženog Alojzija Stepinca u Salzburgu i župnika Zlatka Špehara.

Za nju možemo reći da je još od osnovne škole aktivna članica folklora a i kao voditeljica je jako uspješna. Pod vodstvom Eve i Ane HKUD Vilim Cecelja nastupilo je na brojnim događajima u inozemstvu ali i u domovini. Prije dvije godine sudjelovali su na Vinkovačkim jesenima , a ove godine idu na Đakovačke vezove.

Ova vedra i uvijek nasmijana djevojka nastupajući dugi niz godina u folkloru odijevala je narodne nošnje iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine , tako da je možda i to na neki način odredilo njen profesionalni put.

Završila je školu za modu i dizajn a odnedavno je pokrenula i svoju modnu marku pod nazivom Zajedno. Aktivna je i u udruzi Hrvatski centar i vijećnica je u crkvenom pastoralnom vijeću HKŽ Salzburg. Eva je primjer kako još ima mladih koji nisu rođeni u Hrvatskoj ali odlično govore hrvatski jezik i veliki su promotori Hrvatske tradicije i kulture.

Za nju je dolazak u Tomislavgrad na reviju posebno važan jer dolazi u kraj iz kojeg potječu njezini roditelji. Otac Jure je iz Zvirnjače (Kupres) a majka Mila rođ. Šarac iz Mandina Sela (Tomislavgrad) koji su jako ponosni na Evu.

Eva Tadć s Anom Paušić vodi folklornu skupinu u Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu Vilim Cecelja iz Salzburga

Iako od svi nošnji najviše voli nošnje iz kraja svojih roditelja na ovoj reviji nastupit će u nošnji iz Turopolja. Ističe, kako se za to odlučila u znak zahvalnosti Ivanu Cvetkoviću, kapelanu u HKŽ Salzburg koji joj puno pomaže u radu folklora a dolazi iz turopoljskog kraja.

Svi Hrvati u Austriji Evi žele ugodan boravak u Tomislavgradu i puno uspjeha na šestoj Reviji tradicijske odjeće i na izboru za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

Fenix-magazin/Mirjana Kukavica