DUVANJSKI POJMOVNIK: Teka

objavljeno u: DUVANJSKI POJMOVNIK | 0

Teka, naravno, nije isto što i bilježnica. Dok se bilježnica nosi u školu, teka zlokobno stoji na birtijskomu stolu (ovo je samo rime radi, najčešće se ispod šanka vadi).

Gazda ili onaj njegov konobar svaki put kad nešto ne platite sve zapiše u teku, i ne možete se izvući čak ni za jednu (popi*anu) kavu. U duvanjskim selima pojam financijske stabilnosti i poslovnoga kredibiliteta izražava se ponosnom rečenicom: Ja nisam u teci. Po župnim statistikama, manje od 2% muškoga stanovništva moglo bi izjaviti: Ja nikad nisam ni bio u teci. Ali onda bi ih onih 98% s čuđenjem pogledalo i zaključilo: Ovima nešto fali.

Financijski analitičari tvrde da dug u teci nije zabrinjavajući dok njegov iznos ne prelazi vrijednost dvije prikolice bala. Po neslužbenim informacijama, od slijedeće godine pri uzimanju kredita morat ćete u banku donijeti potvrdu iz lokalne gostionice da niste u teci.

Zbog nemogućnosti drugačijega izlaza iz dužničkoga ropstva u koje su gosti pali jer ih neće karta, dogodio se naširoko poznati slučaj provale u jednu gostionicu u gornjim selima pri čemu plemeniti provalnici nisu ništa dirali, samo su otuđili – teku. Mnogi sociolozi u ovomu koraku vide začetak globalnih protukorporacijskih pokreta kao što su Anonymous i Occupy Wall street.

Izvor: Ante Križić, Tomislav Majić, Milan Pranjić: Duvanjski pojmovnik, Tomislavgrad, 2019.