DUVANJSKI POJMOVNIK: Sustati

objavljeno u: DUVANJSKI POJMOVNIK | 0

Možete se umoriti, pa i dobro se umoriti, ali ste još uvijek samo umorni. A kad se umorite do krajnjih granica, onda ste sustali. Malo je nezgodno ovu riječ napisati i pravilno naglasiti jer je glas u ovdje dugi, razvučeni glas pa bi možda trebalo pisati suustali (ali tko sad smije dva u zaredom napisati od ljevičarskih aktivista, kolumnista i propagandista, odmah se prisjetimo one iz socijalizma: To se ne smi. A što je to što se ne smi? Ne smi se pisati, ne smi se pričati, a posebno se ne smi pivati – to je najkažnjivije. No dobro, sad je demokracija, pa se ovako pisati samo malo ne smi).

Uglavnom, sustati se može na razne načine. Sječom i cijepanjem drva, kosidbom trave, kupljenjem sijena, a neki su sustali idući u školu (to je posebna vrsta umora). Možete sustati i slušanjem tuđih problema, tek je to naporno (‘ko će slušat tuđu muku).

Ipak se čini da se najviše može sustati okopavajući krumpire. Kad jedna obitelj ručno okopava tri-četiri duluma, a netko iz sela naiđe i pita: Jeste li sustali?, oni se polako usprave, glasno otpuhujući i ispravljajući leđa, potom se potpoče dlanovima o križa, obrišu znoj s obrva, pa kažu: Šuti, bolon, ja šta smo.

Izvor: Ante Križić, Tomislav Majić, Milan Pranjić: Duvanjski pojmovnik, Tomislavgrad, 2019.