DUVANJSKI POJMOVNIK: Pušanija (Puši, pada)

objavljeno u: DUVANJSKI POJMOVNIK | 0

Pred večer obično bude malo kiše s jugovine, ali do jutra se temperatura spusti i Duvanjsko polje, sela i grad osvanu pod snježnim pokrivačem. U tom krene vjetar sa sjevera i sjeverozapada, posebno legendarna šujička bura, i show može početi. Snježne pahulje više ne padaju na tlo, nego ih bura nosi paralelno sa zemljom prema Cebari, Mrkodolu i Mesihovini. S južne strane bilo kakvog objekta, nasipa ili stabla u tren oka se stvaraju smetovi (snježni nanosi), dok otvoreni prostor pod naletima bure biva ostavljen bez snijega, ogoljen, ko obrijano. Ne zna se više je li snijeg pada ili ga samo bura donosi s Ljubuše i Malovana. Neiskusna djeca u uzbuđenju okreću lice ka sjeveru, ali vjetar ih tako zapuhne da im nestane zraka u plućima, pa se brzo okreću u suprotnom smjeru nastojeći povratiti dah. Bura probija svu odjeću, pa i pri relativno umjerenim temperaturama osjećaj hladnoće brzo pada ispod -25ºC. Od mećave se ne vidi više od 20 m. Studeno! Zalazi za nokte

Tempo stvaranja smetova na cestama nadilazi sve mogućnosti čišćenja. Pet minuta nakon prolaska ralice (grnjače) tragovi su joj posve zameteni i nastupa kolaps u prometu. Vozila ostaju gdje ih je pušanija zatekla, a vozači se spašavaju kako koji zna. Nastava se obustavlja, čak se ni kod privatnika tih dana ne radi. Najhrabriji se pješice probiju do seoske birtije ili na kavu u grad. Prije ulaska u zatvoreni prostor tri-četiri puta lupnu nogama o ploču da stresu snijeg.  Zato je Duvnjacima najbliža TV-serija Život na sjeveru. Bura ruši elektro-stupove, pa nestaje struje. Plamen svijeće ili plinske lampe cijelu situaciju čini pomalo romantičnom. Karta se bela i igraju se šah ili kozavica. U obiteljima se čak pomalo i razgovara, pa se ćaća iznenadi kad mu sin kaže da je već u sedmom razredu. Ponad krovova huči, fijuče i tutnji. Po noći se ne vidi prst prid okom. Opis stanja: Zapušilo!

Ljudi iz drugih krajeva koji su bili zatečeni u duvanjskoj ili kupreškoj pušaniji na sam spomen tog fenomena odskoče pola metra sa stolice, upere uzbuđen pogled u sugovornika, rašire obje ruke i poviču: Kad sam se tad izvuko…! Iskusan Duvnjak kod njih odmah uoči PTSP koji je on davno nadišao. Zatim objasni sugovorniku da se izvukao jer je vozio Golfa dvicu dizela koji je u pušaniji korisniji od skupocjenih Mercedesovih, Landroverovih i Toyotinih terenaca.

Onima koji nisu pušaniju doživjeli ne vrijedi ni pričati jer misle da pretjerujete.

Ovakvo (ne)vrijeme probudi iskonske potrebe u čovjeku, pa i najokorjeliji vegetarijanac i najupornija mlada na dijeti tada uživaju u suvom mesu i kiselom kupusu. Iza toga popiju malo kuhanog crnog vina. Rodbina zove iz Njemačke pitajući što se događa. Odgovor je jasan: Pušanija! Oni se malo iznenade, pa opet priupitaju kakvo je vrijeme. Slijedi potvrda s terena: Puši, pada! Rodijak-gastarbajter trenutačno postaje još više nostalgičan i paradoksalno konstatira: Meni dražeg vrimena nema!

Kad sutra vjetar ipak malo popusti, iznenada kroz pušaniju prođe tamno-smeđa silueta pored koje se nešto crveno koprlja u snijegu. To fratar u habitu i dečkić u skijaškom skafanderu idu kod susjeda. U tijeku je blagoslov kuća.

Izvor: Ante Križić, Tomislav Majić, Milan Pranjić: Duvanjski pojmovnik, Tomislavgrad, 2019.

Odgovori