DUVANJSKI POJMOVNIK: Pametovanje

objavljeno u: DUVANJSKI POJMOVNIK | 0

Svako duvanjsko selo ima po jednog lika koji (misli da) najbolje zna kako cestu očistiti, vodu provesti, organizirati rednju krava i Robnu kuću ukloniti. U ratno vrijeme znao je kako neprijatelja napasti i još bolje kuda bježati, zlu ne tribalo. U gradskim kafićima i seoskoj birtiji redovito drži predavanje na bilo koju temu, ali sam nikada ništa ne poduzima, a posebno se čuva donošenja bilo kakvih odluka. Psiholozi bi mu rekli da boluje od sindroma generala poslije bitke, a duvanjski puk jednostavno kaže: Pusti ga, voli on pametovat.

Srećom, naš narod cijeni rad (pa makar se i griješilo), poštenje i požrtvovnost, pa su ovakvi likovi samo iznimka koja potvrđuje pravilo.

Pametovanje kao omiljena disciplina puno je izraženije u javnom životu na nacionalnoj razini. U zadnje vrijeme neslužbenu titulu hrvatskih prvaka u ovoj nepopularnoj aktivnosti nose Dalija Orešković i Bože Petrov. Ovaj dvojac može biti i europski lider u traženju dlake u jajetu (za svjetsku titulu su ipak još zeleni, pobijedila bi ih nekakva ideološka komisija iz Sjeverne Koreje). Ako je istina, a je, da tko radi taj i griješi, onda je lako Daliji i Boži biti bezgrešnima.

Tekst: Ante Križić, Tomislav Majić, Milan Pranjić (2017.)

Foto: screenshot N1