DUVANJSKI POJMOVNIK: Bilka ili adidas-slanina

objavljeno u: DUVANJSKI POJMOVNIK | 0

Bilka ili adidas-slanina, to je vječna dvojba i nikad razjašnjeno pitanje na Duvanjskoj visoravni. Lakše je odgovoriti na dilemu Hajduk ili Dinamo, Mercedes ili BMW, Ronaldo ili Messi?

Dok će mlađe generacije, sklone vizualno ljepšem i šarenijem, posegnuti za adidas-slaninom (onom što ima tri fine crvene crte po sredini), stariji i iskusniji će reći da nema ništa bolje od bilke, one od podlanice, kad se uz nju još nareže luka i kruva ispod sača. Jedni će uvjeravati druge da su u pravu sto posto i nitko neće popustiti ni milimetra (kako bi i popustili kad je riječ o krucijalno važnom životnom pitanju).

Ova rasprava postaje naročito intenzivna iza blagdana Svih svetih, kako se primiče klanje krmadi – inače je to doba u kojem indeks optimizma kod nas naglo skače i tad je cjenjeniji obični krmčar u Duvnu nego četverosobni stan u Zagrebu. Rasprava traje sve do Uskrsa slijedeće godine i dolazi u rang nerješivih povijesnih enigmi, tipa jesu li jači Kongorani ili Borčanci, ili pak u rang pitanja od visokog estetskog značaja, recimo jesu li ljepše Bukovičke ili Mrkodoljke?

Izvor: Ante Križić, Tomislav Majić, Milan Pranjić: Duvanjski pojmovnik, Tomislavgrad, 2019.

Foto:Getty Images / Stockfood