DUVANJSKA PREZIMENA: Zubići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Zubići žive u Brišniku (3 obitelji) i Tomislavgradu (1).

Potvrdu ovog prilično rijetkog prezimena nalazimo u oba biskupska popisa bosanskohercegovačkih Hrvata katolika. Godine 1741/42. U Rodoču pokraj Mostara živi 2-člana obitelj Bernarda Zubića (Bernardinus Zubich). Godine 1768. biskup fra Marijan Bogdanović nalazi četiri obitelji s prezimenom Zubić: u Fojnici 12-članu obitelj Ivana Zubića i tročlanu obitelj Frane Zubića, u Tješilu pokraj Fojnice 5-člano domaćinstvo Ante Zubića te na Petričevcu pokraj Banja Luke 4-člano domaćinstvo Ante Zubića.

Zubići se prvi put pojavljuju u maticama stare župe Seonice 20. listopada 1878. godine, kad je upisano rođenje Marka sina Jakova Zubića i Pere rođene Letica iz Tomića (Brišnik). Kum je bio Mate Ćurčić. 7. travnja 1879. godine rođena je Kata kći Petra Zubića i majke Jele rođene Bagarić iz Mesihovine, a kumovala je Iva Ćurčić iz Brišnika.

Inače, roditeljski par Jakov Zubić i Pera rođena Letica pojavljuju se u seoničkim maticama čak sedam puta, ali uvijek kao Jakov Ćurčić iz Brišnika i Pera rođena Letica iz Tomića (Brišnik), što se jedino može protumačiti da su Zubići nastali od roda Ćurčića. Potvrdu za ovu tvrdnju nalazimo na više upisa u maticama krštenih župe Bukovica, od kojih navodimo onaj iz 1897. godine, kad je ubilježeno rođenje Ambrože sina Stipana Zubića – Ćurčića i majke Lucije Anić iz Bukovice. Usporedo s ovom prezimenskom kombinacijom u uporabi je i samostalno prezime Zubić: 1896. godine upisano je rođenje Oršule kćeri Jakova Zubića iz Gornjeg Brišnika i majke Marije Kelave iz Vojkovića; 1898. Ovom bračnom paru rodio se i sin Bože Zubić.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.