DUVANJSKA PREZIMENA: Zelići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Zelići žive u Roškom Polju (3 obitelji, 11 članova) i u Tomislavgradu (3, 12).

U osnovi je prezimena pridjev zelen, od kojeg je izvedeno vlastito ime, zapravo nadimak Zele, što znači osobu izrazito zelenih očiju. Zelići su različita krvnog podrijetla.

Imotski su Zelići starinom iz Doca u Gornjim Poljicima, u Omiškoj zagori, odakle su doselili uBiorine, najzapadnije selo Imotske krajine.

Godine 1730. tri obitelji Zelića iz Biorina dobivaju od mletačkih vlasti zemlju: Martin Zelić s lI-članom obitelji dobio je 16 kanapa, a Grgi i Mati Zeliću, koji su imali 7-člana domaćinstva, pripalo je po 10 kanapa. I

U Stanju duša župe Ugljane iz 1754. godine, kojoj su tada pripadale i Biorine, ubilježeno je 5 Zelića obitelji: spominjanog Martina s 10, Matina s 15, Nikolina sa 7, Grgina s 5 i Ivanova s 2 člana”.

Današnji Zelići s livanjskog područja, iz Lištana, doselili su iz drniškog kraja, a tamo su imali prezime Rogulj.’ Zelići, danas žive i na kupreškoj visoravni (Brda i.grad Kupres), zatim u Bugojnu i Rumbocima, u Rami.

Duvanjski odnosno roškopoljski Zelići nastali su od starog roda Šuta odnosno Šutića, koji su zabilježeni u Roškom Polju u oba biskupska popisa bosanskohercegovačkih Hrvata katolika u 18. stoljeću. Od Šuta su također nastala još dva roškopoljska roda Gačići i Livaje.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.