DUVANJSKA PREZIMENA: Zelenike

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Zelenike žive u Roškom Polju (3 obitelji) i Tomislavgradu 1 obitelj, 5 članova).

U Hercegovini raste zimzeleni grm koji se zove zelenika. Ako se za nešto hoće istaknuti da je zeleno, onda se kaže da je zeleno kao zelenika. Po zelenici je i nekoliko toponima u Hercegovini dobilo ime Zelenikovac, pa zašto ne bi i prezime nastalo od toga.

“Zelenikama je matica u Gracu pokraj Širokog Brijega. Iako su stari rod, od njih nije nastalo ni jedno novo prezime, kao njihov ogranak.”‘

Biskup je fra Pavo Dragićević 1741/42. godine zabilježio u Gracu pokraj Širokog Briga 20-članu obitelj Nikole Zelenike. Godine 1768. U istom mjestu je biskup fra Marijan Bogdanović ostavio pisani spomen o 3 obitelji s prezimenom Zelenika: 9-članoj obitelji Stipana Zelen ike , Ivanovoj 8-članom domaćinstvu i 6-članom kućanstvu Martina Zelenike.

U 19. stoljeću Zelenike se nastanjuju u još četiri mjesta na rubu Mostarskog blata (Biograci, Jare, Knešpolje i Široki Brig), zatim u Rami, Doljanima pokraj Jablanice, Mostaru i Rodoču pokraj Mostara.

I današnje duvanjske Zelenike su potomci Zelenika iz Graca pokraj Širokog Briga. U Ljetopisu župe Roško Polje, kojeg je 1915. počeo pisati župnik roškopoljski fra Blaž Jerković, zapisano je na stranicama 12. in.: “velečasni otac fra ilija Zelenika, župnik od 1864-1866. godine, doveo je sebi za momka nekakvog daljeg svoga rođaka iz Mostarskog Graca, koji se ovdje vjenčao i ostao, te od tada datira obitelj Zelenika u Roškom Polju. Danas (1915.) već dvije kuće.”

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.