DUVANJSKA PREZIMENA: Višići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Višići žive u Roškom Polju (3 obitelji, 10 članova) i Tomislavgradu (9, 38).

Ovo je prezime možda nastalo od hipokoristika Više vlastitog imena Višeslav, zabilježenog u Hrvata oko 800. godine.

Starinom su iz Livanjskog polja, gdje je u Strupniću 1741/42. godine biskup fra Pavo Dragićević zabilježio 7-članu obitelj Ivana Višića (Ioannes Visich), tada jedinu s tim prezimenom među svim bosanskohercegovačkim Hrvatima katolicima.

U vrijeme popisa biskupa fra Marijana Bogdanovića 1768. godine u Odžaku pokraj Livna zatečena je dvočlana obitelj Bože Višića, a tada 36 stanovnika Roškog Polja nosi prezime Višić: 19-člana obitelj Petra Višićai za dva člana manje domaćinstvo Ante Višića.

Višići se poput ostalih duvanjskih rodova ne šire na susjedna područja, pa ih nema u Imotskoj i Cetinskoj krajini, zapadnoj Hercegovini, na kupreškoj visoravni i u Rami. Jedino su zabilježeni u Dmiškoj krajini kao doseljenici s livanjsko-duvanjskih prostora.

Doseljavanje Višića u Tomislavgrad je novijeg datuma, pretežito iza Drugog svjetskog rata.

I još nešto! U Ljetopisu župe Roško Polje, kojeg je 1915. Godine počeo pisati tadašnji roškopoljski župnik fra Blaž Jerković, zapisano je da su Višići nastali od roda Markovića. Ako je točno, onda Višići iz Roškog Polja nisu u srodstvu s livanjskim i ostalim Višićima. Ne preostaje ništa drugo već dodatna istraživanja.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.