DUVANJSKA PREZIMENA: Trogrlići

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području Trogrlići žive u Stipanićima (3 obitelji, 15 članova) i Roškom Polju.

Starinom su sa Studenaca, u Imotskoj krajini, odakle o njima potječe i prvi pisani spomen. 1686. godine, u zbjegu stanovnika Studenaca koji će se zaustaviti na području Brela, nalazi se i osmočlana obitelj Nikole Trogrlića.

U srpnju 1706. godine, na povratku sa svog pastirskog pohoda Neretvi i Duvanjskoj krajini, makarski biskup Nikola Bijanković je “u dva sata noći stigao u Studence, smjestivši se u Petra Trogrlića u jednoj pojati za životinje koja je bila napola otkrivena.”)

I u vrijeme pastirskog pohoda Duvanjskoj krajini 1710. Godine biskup je Bijanković posjetio Studence. “U ovom mjestu bile su dvije trećoredice Sv. Franje, Uršula Marinović i Ana Trogrlić. One su kao dva ogledala poniznosti i revnosti, žive u postu i molitvi.” 1725. godine četiri Trogrlića obitelji dobivaju od ml et ačke vlasti zemlju: 30-člana obitelj Mate Trogrlića dobila je 9 kanapa, 7-članoj obitelji Ivana Trogrlića pripalo je 6, Martin je Trogrlić dobio za 8-članu obitelj 13, a 7-članoj obitelji Grge Trogrlića pripalo je 6 kanapa zemlje. 1739. godine u Stanju duša župe Studenci zabilježeno je 5 Trogrlića obitelji: Martinova s 10, Ivanova, Petrova i Augustinova sa po 7 i Ilijina s 12 članova. Stipanjićki Trogrlići u svoje današnje duvanjsko boravište došli su sa Studenaca. Također i njihovi prezimenjaci iz Roškog Polja.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.