DUVANJSKA PREZIMENA: Sušac

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas na duvanjskom području živi samo jedna osoba s prezimenom Sušac.

Starinom su iz Blatnice pokraj Čitluka, a nastali su od starog roda Vučića.

Godine 1741/42. biskup fra Pavo Dragićević zabilježio je u Blatnici 4 obitelji Vučića: 11-članu obitelj Fabijana Vučića (Fabianus Vucich), 6- člano domaćinstvo Luke Vučića, 5-člano kućanstvo Ivana Vučića i 4- članu obitelj Marijana Vučića.

I 1768. godine u Blatnici su također 4 Vučića obitelji: Markova s 15, Grgina, Mijina i Jozina s po 4 člana. Tada se već u Grabu pokraj Ljubuškog nastanila 7-člana obitelj Ivana Vučića, a u Vitinu je doselio Mijo Vučić s 3-članom obitelji.

Prezime se Sušac prvi put pojavljuje u matici krštenih stare župe Brotnjo 1813. godine, kad je upisano krštenje Jure sina Martina Sušca alias Vučića iz Blatnice i njegove žene Uršule rođene Kraljević iz Čerigaja. Jurin je pak otac Martin, rođen 1786. godine, upisan i u matici krštenih i vjenčanih s prezimenom Vučić.

U početku su pripadnici ovog roda u maticama često upisivani i kao Šuščevići, što se i danas čuje, ali je s vremenom prevladala kraća inačica prezimena – Sušac.

Sušci su se raselili u Cemo pokraj Ljubuškog, u Trebižat pokraj Čapljine, Čaliće pokraj Čitluka, u Biograce pokraj Širokog Briga, a u Kruševu pokraj Mostara konačno su se opredijelili za prezime Šuščević, i to počevši od 1891. godine, kada je u matici vjenčanih upisan Jozo sin Mate Šuščevića alias Vučića koji se oženio Lucom, kćeri Šimuna Hrste (Hrstića)

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.