DUVANJSKA PREZIMENA: Šekelje

objavljeno u: DUVANJSKA PREZIMENA | 0

Danas Šekelje na duvanjskom području žive u Brišniku (3 obitelji).

Nastali su od starog duvanjskog roda Lerota, starinom iz Brišnika, zaselak Tomići.

Prezimenska kombinacija Šekelja-Lerota prvi se put pojavljuje u maticama stare župe Seonice 23. studenog 1846. godine, kad je upisano vjenčanje Filipa sina Jure Anića i majke Ruže rođene Bagarić iz Bučića (Mesihovina) s Marom kćeri Ante Šekelje-Lerote iz Brišnika i majke Mare rođene Tomić iz Brišnika. 21. veljače 1865. godine upisana je u maticu vjenčanih ženidba Ilije sina Jakova Lerote-Šekelje iz Tomića. (Brišnik) i majke Kate rođene Bonić iz Kongore s lIkom kćeri Jakova Dodiga iz Bučića (Mesihovina) i majke Ruže rođene Slišković iz Posušja.

Prezime Šekelja (bez Lerota) prvi se put pojavljuje 24. Kolovoza 1866. godine, kada je upisano rođenje Anđe kćeri Ilije Šekelje iz Tomića (Brišnik) i lIke rođene Dodig iz Bučića (Mesihovina). 22. travnja 1869. godine upisano je rođenje Križana sina ilije Šekelje iz Brišnika i Ilke rođene Dodig iz Bučića (Mesihovina).

U Gornjem Brišniku postoji lokalitet Šekeljuša i na njemu ostaci zidova građevine, za koju mještani drže da je bila rodna kuća hajdučkog harambaše Mijata Tomića.

Uz Šekelje, od roda Lerota nastali su i Ćulanići na Ćavarovu Stanu, cebarski Ćosići i brišnički Bojkići.

Izvor: Ante Ivanković: Duvanjska prezimena, 2001.