DRUGI SVJETSKI RAT I DUVNJACI

objavljeno u: POVJESNICA | 0

Godine 2013. iz tiska je izišla knjiga pod naslovom „Ustaška vojnica 1 – Oružana sila Ustaškog pokreta u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941. – 1945. “. Napisala ju je skupina autora: Amir Obhođaš, Mario Werhas, Bojan Dimitirijević i Zvonimir Despot. Ovo je prva knjiga koja obuhvaća razdoblje od travnja 1941. (proglašenja NDH) do rujna 1943. godine (pada Italije). Uz građu iz Hrvatskog državnog arhiva iz Zagreba, Vojnog arhiva iz Beograda, spomenuti autori koristili su i građu Nacionalne uprave za arhiv i snimanje SAD-a koje je sredinom 1950-tih godina pokrenula posao mikrofilmiranja zarobljenih njemačkih dokumenata ali i njihovih saveznika. O koliko obimnom poslu se radi govori podatak kako je trajao sve do sredine 80-tih godina prošloga stoljeća. Dakle, stručno, uz korištenje brojne građe napisana je knjiga na ovu tematiku.

E, što je to zbog čega je ova knjiga privukla naš interes?

Naime, na stranici 58. objavljena je fotografija osamdesetak pripadnika Poglavnikova tjelesnog zdruga, elitne postrojbe kojoj je između ostaloga (što i samo ime govori) bila fizička zaštita Ante Pavelića. Razumljivo, postrojba je dobro obučena i naoružana. Gdje je fotografija načinjena, ne zna se. No promatrajući ju, prema načinu građenja objekata koji se na slici vide, u našim, južnim krajevima, sigurno nije.

A sada ono što je još zanimljivije.

Na fotografiji se, u samoj sredini, nalazi pok. Karlo Kovačević iz Srđana. Samo pretpostavljamo (ni Milan ni Mirijan ga nisu uspjeli prepoznati) kako se na fotografiji nalazi i njihov otac, pok. Šimun Seser iz Mandina Sela, jer su on i Karlo čitavo vrijeme Drugoga svjetskog rata proveli zajedno, Bogu hvala, preživjeli taj krvavi svjetski sukob. Prijateljstvo stvoreno u tom ratu Karlo i Šimun su nastavili i nakon rata a dodatno su ga potvrdili međusobnim kumstvima (devet puta su se ove dvije obitelji međusobno kumile).

Ovoga ljeta, točnije 17. kolovoza, navršila se 25. godišnjica Šimunove smrti. Stoga, u sjećanje na ova dva obična čovjeka, Duvnjake, koji su se kao i brojni Duvnjaci u proteklom Domovinskom ratu samo borili za slobodu hrvatskoga naroda, objavljujemo ovu fotografiju.

Počivali u miru!