DELMINIUM – TURISTICA

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Poštovani čitatelji,

danas donosimo zanimljiv prilog našeg kreativnog tima o turističkim potencijalima općine Tomislavgrad. Uz prilog svakako pogledajte i web-blog Delminium turistica na koji vas vodi link na kraju ovog priloga.


***

Hercegovina je zemlja čuda. To je zemlja neprocjenjivih prirodnih ljepota i ljudi mediteranskog mentaliteta. Zemlja bogate povijesti prožete utjecajem Zapada i Istoka, vrhunske gastronomije, tradicionalne arhitekture koja odiše zaboravljenim vremenima i prostranstvima koja vas pozivaju na avanturu. Pogledajmo na neuobičajeni način Duvno, nepoznati rub Mediterana i zanimljiv dio Hercegovine kroz priču o

Dva jezera i sedam polja

EKSKLUZIVNE KUĆE U TRADICIONALNOM STILU ZA ODMOR I STANOVANJE

OD BUŠKOG DO BLIDINJSKOG JEZERA

Nakon Istre, dalmatinskih otoka i priobalja trend gradnje kuća za odmor i stanovanje preselio se u Dalmatinsku zagoru. Luksuzne vile s bazenima uobičajen su prizor u Zagvozdu, Drnišu, Zadvarju, Trilju, Sinju i Imotskom. Betonizacija i apartmanizacija jadranske obale na neki je način zapečatila sudbinu pojedinih turističkih središta, te ih vezala za skromniju klijentelu srednje i istočne Europe, a vlasnicima luksuznih kuća za stanovanje i odmor širom otvorila vrata zapadnoeuropskog tržišta.

Dok dalmatinski poduzetnici muku muče s pronalaskom zapuštene starine ili sa slobodnim građevinskim zemljištem, duvanjska prostranstva ovim obiluju. Ako tomu pridodamo novoizgrađene objekte – kuće na obalama Buškog jezera i rubovima Duvanjskog polja u kojima se boravi svega tridesetak dana na godinu, a te bi se objekte gradnjom bazena i sitnim preinakama moglo iskoristiti u turističke svrhe, ne možemo se oteti dojmu da je turistički uzlet duvanjskog kraja moguć u samo par godina.

Nadomak Duvna, s druge strane Zavelima i Kamešnice, daleko od gužve i vreve, u malim oazama mira uživaju Nijemci, Austrijanci, Francuzi, Britanci i Skandinavci (je li Linea Mocenigo, ratna tursko-mletačka granica, i tih tridesetak kilometara na Google-maps nepremostiva barijera za ovu klijentelu, pitanje je na koje tražimo i nudimo odgovore).

Uz ljetni, naš adut je i zimski turizam. Blizina skijališta Kupresa i Risovca svojevrsno je jamstvo ekonomskoj isplativosti gradnje kuća za stanovanje i odmor. Za razliku od naših južnih i sjevernih susjeda, jedino smo područje koje može biti podjednako primamljivo i u ljetnom i u zimskom razdoblju. Ističemo da na nekoliko lokacija (Lipa, Grabovica…) u općini Tomislavgrad već postoje izgrađene kuće sa sličnom namjenom.

Jesu li brda Zagore veći mamac od duvanjskih planinskih pašnjaka? Postoji li ljepše iskustvo od bavljenja vodenim aktivnostima na Buškom jezeru (kupanje, kajak, kanu, jedrenje na dasci, veslanje, kiteboarding, vodeni skuteri…)? Pridodamo li vodenim sportovima skijanje, slobodno jahanje, foto-safari, terensku vožnju, moto-cross, lov, ribolov, alpinizam… dolazimo do odgovora, do stare uzrečice od koje nećemo odustati:

DUVNO – ZLATNO GUVNO!

Kako bi vam i vizualno približili naša viđenja i razmišljanja napravili smo nekoliko simulacija kuća za odmor i stanovanje na različitim lokacijama duvanjskog kraja. Ove kuće trebaju biti izgrađene u tradicionalnom stilu (izvana), ali s najsuvremenijim komforom i primjesama ekskluzivnosti i hedonizma (unutra). Na slijedećim stranicama prikazane su «virtualne kuće», odnosno ideje za gradnju i svojevrsni prijedlog za razmišljanje o ulaganju. Sve objekte detaljnije možete pogledati klikom na link na kraju ovog priloga. 

DVA JEZERA: Buško i Blidinjsko jezero

Naša priča počinje na obalama Buškog jezera koje površinom od 56 km2 spada među veća umjetna jezera u Europi. Svega 40 km kvalitetne ceste i 40 minuta vožnje udaljeno je od Makarske rivijere, pola sata od autoceste A1 i konekcije sa cijelom Zapadnom Europom, ni sat vremena od Splita i međunarodne zračne luke – na 750 m nadmorske visine. Kupati se i sunčati na Jadranu, a prespavati bez komaraca i neugodnih sparnih noći recept je za pravi odmor.


vila Bužanka – kuća za odmor i stanovanje na obalama Buškog jezera

Buško jezero nudi razne mogućnosti:

Ako dalje krenemo preko Duvanjskog polja na istok, otprilike 40 km i 40 minuta vožnje, otkrit ćemo još jedno jezero. Ovaj put prirodno jezero, zapravo ledenjačko – Blidinjsko jezero. Dragulj je to smješten između dva dvotisućnjaka Vrana i Čvrsnice, na oko 1.200 m nadmorske visine, jezero koje samo po sebi predstavlja prirodni fenomen, raritet sačuvan u svom prirodnom obliku. Cijelo područje od istočnog ruba Duvanjskog polja, preko planina Vrana i Čvrsnice, visoravni Dugog polja, pa do Sovićkih vrata na sjeveroistoku je zaštićeno kao Park prirode Blidinje.


Čobanska kuća na Svinjači u blizini Blidinjskog jezera

Tu je smješten ski-centar i vikend-naselje Risovac, te motel i restoran Hajdučke vrleti. Ovo je područje s Tomislavgradom povezano novom asfaltnom cestom, a očekuje se polaganje asfalta na preostalih 4 km ceste u smjeru Jablanice. Završetkom predviđenih radova ovo postaje najkraći, zapravo prirodni pravac Split – Sarajevo.

Na cijelom području Parka prirode postoje lokacije povijesne, prirodoslovne, arhitektonske i sakralne važnosti. Ovo je područje gdje je djelovao jedan od najvećih junaka u povijesti Hrvata, hajduk Mijat Tomić. Također, na području Vran planine su grob u katoličkom puku poznate mučenice Dive Grabovčeve, nekropole stećaka, prekrasna crkva sv. Ilije u Masnoj luci, kao i nedavno izgrađena Kuća molitve. Masna luka je i posebni šumski rezervat s karakterističnom fitocenološkom šumskom zajednicom, raritetnim i endemičnim biljnim i životinjskim svijetom. S Borićevcem čini najveći kompleks bijelokorog bora munike u Europi.

Planina Čvrsnica s vrhom Pločno (2.228 m n/v)  je najviša planina u Hrvata. Ovdje obitavaju mnoge zaštićene vrste. Prostranstva ove planine utočište su brojnim divokozama. Ističemo još jedan prirodni fenomen po kojemu je Čvrsnica poznata diljem svijeta – Hajdučka vrata. Nalaze se na istočnom dijelu planine, na točno 2.000 m n/v.

SEDAM POLJA: Viničko, Buško, Roško, Duvanjsko, Svinjača, Dugo i Šujičko polje

Površinom najveće i središnje od sedam nabrojanih je Duvanjsko polje. Na zapadnom rubu nalazi se grad i središte općine – Tomislavgrad. Grad leži na sjecištu prometnih pravaca: Split –  Sarajevo, Split – Banja Luka i Mostar – Banja Luka.

Ovo zanimljivo kraško polje okruženo je masivnim planinama. Posebno impozantno izgledaju Vran i Čvrsnica, te Lib koji se poput klina usijeca u polje. Treba istaknuti da na Duvanjskom polju postoji ogroman smještajni potencijal. Naime, duvanjski gastarbajteri su napravili komforne i kvalitetne kuće u skoro svim selima uz rubove polja, a u njima obitavaju tek mjesec dana godišnje. Zašto ne ponuditi taj smještaj putem raznih agencija (booking.com, tripadvisor.com i sl.) i tako polako vraćati novac uložen u te kuće umjesto da one stoje neiskorištene?

Uz već izgrađene, zainteresirani bi mogli krenuti s izgradnjom novih kuća za odmor i stanovanje. U ovim kućama bi obitelj mogla boraviti tijekom svog odmora u Tomislavgradu, a ostatak godine kuća bi mogla biti iznajmljivana. Standard gradnje bio bi veći od onoga na koji smo naviknuti, ali ne nužno i skuplji, ukoliko projektiranje, gradnju i uređenje prepustimo struci (arhitektima i dizajnerima s iskustvom). Tako bi ove kuće vraćale vlasniku uloženo kroz godine iznajmljivanja. U šali bismo rekli, uz pametnu (energetski štedljivu), ovo je najpametnija kuća (vraća uloženi novac).   

Ovako bi moglo biti na Duvanjskom polju (sve objekte detaljnije možete pogledati klikom na link na kraju ovog priloga):


vila Teuta na istočnim rubovima Duvanjskog polja

Turistički je vrlo zanimljiva staza Via Dinarica koja se proteže od Albanije do Slovenije. Prvenstveno je namijenjena za pješačenje, ali može biti ugodna za vožnju biciklom i moto-cross. Prestižni National Geographic Traveler uvrstio je Via Dinarica stazu u najbolje destinacije svijeta za 2017. godinu. Dakle, idealno područje za one koji traže aktivan odmor. Našim prostorom prolazi Staza Gospi Sinjskoj koja prati tradicionalne pješačke i konjske hodočasničke putove od Šćita (Rama) preko Tomislavgrada do Sinja kao najvećeg marijanskog svetišta na južnohrvatskim prostorima.

Na Duvanjskom i obližnjim poljima, te okolnim planinama, uz suradnju s lovačkim i planinarskim društvima,  kao i šumarskim profesionalcima možemo ponuditi izlete u Studenu (Crvenice), Ostrožac (Jošanica), Močila (Roško polje), kanjon Šujice, Kologaj i Šumarsku kuću u Grlima. Ove lokacije pružaju izvrsne uvjete za šetnju, trčanje, bicikliranje, odbojku, tenis, nogomet…, kuhanje i odmaranje.

Uz Duvanjsko, tu su Buško, Viničko, Roško, Dugo i Šujičko polje, te Svinjača.

Viničko polje je najniži dio ovog područja (oko 600 m n/v) i kao takvo je jedino kroz povijest vinorodno polje na ovom području. Nešto istočnije leži Roško polje i planina Zavelim. Roški kraj je izuzetno lijep. Kao potencijale treba navesti Zavelim, bogat izvorima (prema legendi postoji 77 zavelimskih vrela) i predivnom šumom. Zamislimo da imućniji Rožani koji su se situirali u inozemstvu odluče uložiti vlastita sredstva, te primjerice naprave bungalove i kolibe u zavelimskoj šumi i uz to kao rekreaciju ponude paint-ball, biciklističke brdske staze, team-buildinge za razne tvrtke iz okruženja…


kuća za stanovanje i odmor Zavelim

Šujica i Šujičko polje najsjeverniji su dio ovog područja. Pitoreskan krajolik s ljepoticom rijekom Šujicom, «najkrivudavijom rijekom na svijetu», koja vragolasto meandrira kroz Šujičko, zatim ulazi u mali kanjon prije nego što dospije u Duvanjsko polje i u Kovačima završava u ponoru. Također, tu je i čuveni rimski most na spomenutoj rijeci u Šujičkom polju koji je kao takav izuzetna atrakcija.


vila Stridon ponad kanjona Šujice

Uz prirodne ljepote koje pružaju niz mogućnosti za aktivan odmor, Tomislavgrad ima i raznoliku kulturnu ponudu. Svakoga ljeta početkom srpnja u Tomislavgradu se održavaju Dani sv. Nikole Tavelića s bogatim kulturno-umjetničkim i vjerskim programom. Tijekom cijele godine česte su izložbe umjetničkih slika, posebno u Galeriji KIC-a i predstavljanja knjiga u organizaciji Matice hrvatske. Posebno ističemo Franjevački muzej Fra Joze Križića. Galerija Virgilija Nevjestića, jednog od najboljih europskih grafičara i slikara XX. stoljeća, «duvanjskog dječaka koji se vratio u Duvno», također je smještena u prostorijama Franjevačkog samostana. Uz to, Gradska, odnosno Samostanska knjižnica nude skoro 18, odnosno 90 tisuća knjiga i časopisa.

Ljubitelje umjetnosti oduševit će remek-djelo Vlahe Bukovca, Isus, prijatelj malenih (1888.) u bazilici sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu. Također, bazilika sa samostanom svojevrsni je arhitektonski spomenik i prava kamena ljepotica. Prije dvadeset godina osnovana je Hajdučka družina Mijata Tomića kao prva povijesna postrojba Hrvata u BiH. U samostanu već 48 godina djeluju Naša ognjišta, jedna od najrenomiranijih izdavačkih kuća u Hercegovini, Bosni i Dalmaciji.

U Karmelu sv. Ilije na obalama Buškog jezera čuva se jedinstvena zbirka narodnih nošnji i nakita Hrvata iz svih krajeva Hercegovine i Bosne koja broji više od 120 kompleta.

Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Rep. Hrvatske koji se organiziraju zadnjih godina u Tomislavgradu već su postali prepoznatljivi na nacionalnoj razini.

Ističemo da Tomislavgrad urbanistički i umjetnički obogaćuju skulpture akademskih kipara: spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u liku kralja Tomislava (centar grada), spomenici duvanjskom gastarbajteru i dr. Franji Tuđmanu (autobusni kolodvor), spomenik fra Miji Čuiću (ispred franjevačkog samostana) i skulpture bikova na kružnom toku. Trg gange i Hajdučke družine kao lokalna specifičnost i originalni dio Kulturne rute bećarca i gange projekt je koji je ojačao veze Duvna i Slavonije ujedno se uključivši u europske projekte.

Osim kulturne, Tomislavgrad nudi i dobru ponudu noćnog života. Duvanjski caffe-barovi i lounge-clubovi  su prepoznatljivi kao ponajbolji u Hercegovini i Dalmaciji. U ljetnom razdoblju česti su glazbeni koncerti izvođača svih slušanijih glazbenih žanrova.

PET ELEMENATA: sunce, zrak, voda, kamen i zemlja

Premda većina putopisaca tako ne elaborira, Tomislavgrad s okolicom pripada Mediteranu, sredozemnom klimatskom području i mediteranskom kulturnom krugu s izraženim utjecajima Zapada i Orijenta. Meteorološki je to unutrašnjost Dalmacije s velikim brojem sunčanih dana, čestim sjevernim i južnim vjetrovima i zrakom koji zbog 1.000 m nadmorske visine obiluje kisikom. Po mentalitetu stanovništva ovo je visoka Hercegovina s otvorenom, neposrednom i toplom, tipičnom mediteranskom komunikacijom.

Na vodenim površinama dvaju jezera može se organizirati vožnja čamcima i kanuima ili čak krstariti na manjim brodicama. Ljeti za najvećih vrućina zrak i voda pružaju istinsko osvježenje. Pojedine plaže su uređene, a druge se tek planiraju urediti. Gužvi naravno nema, pa se možete prepustiti i uživati u zvukovima valova, dodiru sunca i šumu vjetra.

Cijelo područje obiluje kamenom, a time je definiran temeljni građevinski materijal ovog prostora. Stoga su i kuće ovdje od kamena i u kamenu kao izvornom i domicilnom materijalu.

Na zemlji i tlu sedam polja koja gravitiraju Tomislavgradu uzgajaju se domaće životinje, povrće, voće i žitarice što čini osnovu gastronomske ponude ovih krajeva.


Strinina kuća u Mrkodolu (Brišniku, Mokronogama ili Kongori)

DUVANJSKA NOSTALGIJA: POSLOVNA PRILIKA I ODRŽIVA INVESTICIJA 

Našom temeljnom idejom – izgradnjom ili revitalizacijom luksuznih kuća za stanovanje i odmor od Šujice do Mesihovine, od Buškog do Blidinjskog jezera – nudimo priliku za investiranje u duvanjski kraj, uz izgledan povrat uloženog i moguće ostvarenje profita. Naravno, svaka investicija podložna je određenom riziku i ne postoji 100%-tno jamstvo uspješnosti, ali držimo da predloženi projekt nudi dovoljno izgleda da uloženo može, kroz duže vremensko razdoblje, biti djelomično ili u potpunosti vraćeno investitoru.  

Kako bi ovaj projekt bio ekonomski samoodrživ nužno je posjetiteljima osigurati visoke higijenske standarde i udobnost prostora u kojem će boraviti nekoliko dana, ali i omogućiti im da pogotovo na ruralnim imanjima osjete stvarni život svojih domaćina, upoznaju domaću arhitekturu i način življenja. Zbog toga je važno da smještajne jedinice budu upravo onakve u kakvima su naši stari živjeli – tradicionalne kamene kuće. Naravno, interijer takvih kuća treba biti suvremen i udovoljiti svim potrebama današnjeg čovjeka.

Naznačimo da nije nužno da kompletan smještajni kapacitet na ovom području bude ponuđen u vidu kamenih dosadašnjih kuća, ali će jedan dio takvih izvornih kuća njihovom obnovom ili izgradnjom značajno obogatiti i oplemeniti ponudu, te vratiti čar i privlačnost davnih vremena.

Mnogi turisti će pak rado iznajmiti i moderne kuće napravljene po novijim arhitektonskim zamislima. Na našem području ima puno novih vila koje su napravili ljudi iz ovog kraja, zaposleni u zemljama EU. Oni u ove kuće godišnje dolaze u par navrata, ukupno oko pedesetak dana. Preostalih 300 i više dana kuće stoje prazne i nekorištene. To je svakako neiskorišteni potencijal. Postoji li volja i mogućnost da se taj potencijal iskoristi?


aktivnost na Vranu i Blidinju

Ove organizacije ili osobe mogle bi biti zainteresirane za izgradnju kuća za odmor i stanovanje na duvanjskom području:

  • tvrtke koje se bave turizmom i/ili graditeljstvom
  • javne ustanove iz područja ekologije, turizma, kulture i prometa
  • privatni investitori koji uočavaju priliku za povrat uloženog i ostvarenje profita kroz ovaj projekt
  • naši gastarbajteri koji samostalno planiraju gradnju kuće, pa izvedbu i daljnje korištenje mogu prilagoditi ovoj ideji
  • društva zaljubljenika u planinarenje, veslanje, skijanje, jedrenje, paraglajding, moto-cross… i sve druge aktivnosti koje spadaju u aktivan odmor
  • «slobodni jahači»

Pitanje financiranja gradnje pojedinih objekta sukladno iznesenim idejama preporučujemo pokušati riješiti korištenjem raznih fondova ili u suradnji s drugim organizacijama i institucijama. Potencijalni izvori financiranja ovih ideja mogu biti:

  • grant-sredstva federalnih i bh. institucija, te institucija Rep. Hrvatske (Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Ministarstvo hrvatskih branitelja RH…)
  • međunarodne organizacije u BiH (Misija OESS-a, USAID, SIDA, NPA…)
  • agencije za lokalni razvoj (REDAH)
  • europski pred-pristupni fondovi i fondovi prekogranične suradnje

KAKO GRADITI i PRAVNI ASPEKTI

Pri gradnji kuća nužno je sačuvati okoliš, odnosno kuće je potrebno posve integrirati u prirodu. Promatraču treba ponuditi iluziju da kuće su dio velike stijene, komadić obale, okrajak polja ili obod šume. Praktično, kuća ne bi trebala biti previše uočljiva sve dok se ne dođe do nje. Svakako treba težiti da se postigne vizualno i funkcionalno jedinstvo s prirodom. Pozitivan primjer mogu biti stare vikendice pod Stožerom na Kupresu, ispod tunela Kupreška vrata, a moramo izbjeći devastaciju prostora kakva se dogodila izgradnjom glomaznih «vikendica» na Čajuši (Kupres) ili na širem području Risovca (Posušje i Jablanica). Ovakvim pristupom postići ćemo turističku privlačnost ovih destinacija i, još važnije, sačuvati današnje resurse za nove naraštaje.

Sve prezentirane lokacije isključivo su virtualne, odabrane jedino za potrebe prezentacije ovog projekta. Drugim riječima, ovo je samo idejna projekcija objekata u prostoru što ni na koji način ne određuje niti implicira konkretnu lokaciju objekta. Određivanje konkretnih lokacija prepuštamo potencijalnim ulagačima i vlasnicima odgovarajućih parcela. Prije eventualne gradnje, svaku lokaciju je potrebno zasebno imovinsko-pravno regulirati, odnosno za svaku prikupiti potrebnu dokumentaciju i riješiti vlasničke odnose.

Ovaj idejni projekt korespondira s Integriranom strategijom razvoja općine Tomislavgrad 2017. – 2026. i želi pokazati da je Duvno kao visoka Hercegovina zaista Mediteran kakav je nekad bio.

Za detaljni pregled virtualnih objekata kliknite ovdje.

                                                                                              autor projekta:

kreativni tim Duvanjskog pojmovnika