ANTE MATIĆ: Majiću, sramotiš mi rodno selo Borčane!

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Legendarnog nogometaša Neuera i Thompsona napao Danijel Majić i nazvao Marka Perkovića fašistom. Majiću, Nijemci su bili nacisti, Talijani fašisti, a Hrvati su bili ustaše i partizani. Trećega u Hrvata, nema! Tvoji su Majiću bili partizani, a moji ustaše i domobrani.

Piše: Ante Matić – Borčanac

Uživajući s prijateljima na obali hrvatskog mora, legendarni njemački nogometaš Manuel Neuer, vratar Bayerna i njemačke nogometne reprezentacije, izazivao je polemike nakon što je objavljen video u kojem pjeva Thompsonovu pjesmu “Lijepa li si”. Njemački mediji su na svoj način pratili taj slučaj, a piskaralo Danijel Majić, rodom iz moga sela Borčana, koji živi u Frankfurtu, za magazin Deutschlandfunk Kultur, iznio je svoje viđenje slučaja Neuer. Tako taj  borčanski „genije“ piše u svom komentaru o Hrvatu, kojim se Hrvati ponose:

“Problem s pjesmom koju je golman njemačke reprezentacije Manuel Neuer pjevao tijekom odmora u Hrvatskoj prije svega je pjevač koji ju je napisao. Marko Perković, zvan Thompson, najuspješniji je glazbenik u Hrvatskoj – i po mom mišljenju fašist. Pjesma o kojoj se sada radi, a koja možda malo govori o hrvatskom društvu, je ono što neki nazivaju neslužbenom državnom himnom”, kaže borčanski „genijalac“ i dodaje, kako je to kičasta i domoljubna pjesma koja pjeva o ljepotama Hrvatske. Nacionalizam dolazi u trenutku kada se u pjesmi spominje Herceg-Bosna, tvrdi „genijalni novinar svjetskog glasa“ i, udara ispod pojasa.

“Taj dio zemlje nije u Republici Hrvatskoj, nego u državi Bosni i Hercegovini, iako su u njoj uglavnom naseljeni Hrvati. Svi razumiju o čemu se radi kada se svojata dio susjedne zemlje – jer to odgovara Thompsonovoj nacionalističkoj agendi. Većina u Hrvatskoj misli da bi taj dio zapravo trebao pripadati i Hrvatskoj. Perković je svoju reputaciju zaradio u devedesetima, kaže Majić,i dodaje “kao borac s fronte i kao netko tko je uvijek pjevao ratne pjesme”, pa po suludom Majiću, pjesma u kojoj je Perković opjevao borbu protiv Srba započinje fašističkim ustaškim pozdravom “Za dom spremni”:

Iako je objavljeno da Manule Neuer ne zna hrvatski jezik pa stoga ne može razumjeti o čemu se radi u pjesmi, skojevac Danijel Majić primjećuje “zadivljujuće poznavanje riječi pjesme”.

“Ne znam koliko je kriv Manuel Neuer, ali odrastao je čovjek i trebao bi biti pametan. Kao nogometaš mogao je već primijeti da je Thompson već neko vrijeme kontroverzan. Kada je Hrvatska ušla u finale Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. pisalo se o tome koliko je hrvatska reprezentacija povezana s fašističkom rock zvijezdom.”

Problem hrvatskog društva je što rat još uvijek nije gotov, kaže Majić, koji je, kad je zagustilo, zbrisao u Njemačku, a Thompson je proizvod ratnog vremena, pa „genijalni“ Majić dalje pametuje..

“Spriječava se svaki pokušaj da se to popravi ili kritički sagleda. Ne znam koliko nogometaši razumiju ono što rade, no bilo je snimaka iz svlačionice na Svjetskom prvenstvu 2018. na kojima hrvatski nogometaši pjevaju ratnu pjesmu ‘Bojna Čavoglave’.  Ovaj rat, koji traje već 25 godina, toliko je važan da još spominje čak i za vrijeme najvećeg trijumfa. Svi koji se bave Hrvatskom znaju kakve stavove izražava Thompson u svojim pjesmama, znaju kako je tijekom  90-ih pozirao s ustaškim znakovljem, pa sam u intervjuima otvoreno govorio da on nema problema s ustašama i da se prijateljski odnosi prema njima.” Sapienti sat!

Napomena: Stavovi izneseni u kolumnama  su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije.