IZ ARHIVA NAŠIH OGNJIŠTA: srpanj – kolovoz 1991., god XXI., broj 174, str. 12

objavljeno u: NAŠA OGNJIŠTA | 0

Dolazak časnih sestara u Kongoru

Župa Kongora, u okružju Tomi­slavgrada, proslavila je minulog lipnja svetkovinu svoga božanskog zaštitni­ka Presvetog Srca Isusova. Kao rijetko kada do sada, kao možda nikada do sada. No i razlog za sve to bio je izniman. Naime, u petak 7. lipnja, na svetkovi­nu Srca Isusova, župa Kongora bila je dvostruka svečarica. Osim svoga božanskog zaštitnika Srca Isusova, kongorska župna zajednica slavila je i svečano otvaranje Doma Srca Isuso­va – u starom novopreobraženom Župnom stanu. Od sada će sestre Klanjateljice Krvi Kristove u tom Domu evanđeoski darivati svoje srce čitavoj kongorskoj župnoj zajednici.

Kongorski župnik fra Luka Zorić čitavu je godinu dana svom širinom srca i silinom samo­prijegora, zajedno sa svojim župljanima vršio preobrazbu staroga župnog stana u novi sestarski Dom Srca Isusova. A za glavni župni blagdan ljubazno je pozvao sve redovnike, svećenike i redovnice, koji su na bilo kakav način vezani uz kongorsku župu. Odazvali su se mnogi. Između ostalih, bivši kongorski župnici: fra Ivan    Boras, fra Eugen Tomić, fra Martin Planinić, fra Petar Vlašić i fra Jure Brkić. Zatim fra Blago Karačić, fra Andrija Šoljić, don Jozo Ančić, don Mihovil Zrno, fra Augustin Barać (Baja) i drugi. Skupinu sestara Klanjateljica Krvi Kristove predvodila je njihova provincijalka i kongorska župljanka s. Bernarda Krištić. Nazočna je bila i skupina Školskih sestara hercego­vačke provincije, koje na ovim prostorima blagotvorno djeluju već pola stoljeća i s ovih prostora neprekidno dobivaju nova zvanja.

Svečanu blagdansku misu, zajedno s osamnaest svećenika, predvodio je u prepunoj župnoj crkvi gvardijan iz susjednoga Tomislavgrada fra Gabrijel Mioč. A na toj je misi toplu i srdačnu propovjedničku riječ uputio na­zočnom puku hrvatski misionar u Africi fra Pero Čuić, rodom iz susjedne župe Bukovice. Po završetku mise, svećenici su se, zajedno s kršćanskim pukom i s kipom Srca Isusova, u mimohodu uputili prema novouređenom Domu Srca Isusova, gdje je gvardijan fra Gabrijel Mioč obavio svečani blagoslov.

A tjelesna okrepa, koja je potom slijedila, pretvorila se u pravu gozbu ljubav, punu vedrine i radosti, punu srca i srdačnosti.

No to nije bio kraj. Već sutradan, u subotu 8. lipnja, župna zajednica u Kongori imala je novo duhovno slavlje. Toga je naime dana mostarski biskup mons. Pavao Žanić podijelio sakrament svete Krizme mladim vjeroučenicima kongorske župe.

A u nedjelju 9. lipnja zaključna svetkovinska svečanost Srca Isusova. Ili, kako se to uobičajilo reći, izvanj­ska proslava župnog zaštitnika. Iz­vanjska zato što se na tu svetkovinsku svečanost okupljaju i vjernici iz mno­gih okolnih župa, a na samu Svetkovi­nu u petak okupljaju se uglavnom do­maći župljani.

Nedjeljno misno slavlje, uz pobudnu propovijed, predvodio je domaći sin fra Klement Galić, koji inače obavlja posebnu službu u hercegovačkoj franjevačkoj kući u Zagrebu.

Na ovoj završnici kongorskoga duhovnog trodnevlja okupio se doista velik broj štovatelja Srca Isusova iz užega i širega okružja. A uz žar božanskoga i ljudskoga srca, ovaj put je prosinuo i dugoželjeni sjaj nebesko­ga sunca!

J.B.

 

Odabrala: Marija Majić