ODRŽANO 4. NATJECANJE UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA “TOMISLAVGRAD U DOMOVINSKOM RATU”

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Četvrto natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola, u poznavanju suvremene povijesti našega kraja  pod nazivom “Tomislavgrad u Domovinskome ratu” održano je danas u našemu gradu.

Natjecanje se simbolično održava 9. svibnja, kao podsjećanje na važan događaj pred sam početak Domovinskoga rata – zaustavljanje oklopne kolona JNA u Šujici, 9. svibnja 1991. godine, ali i kao podsjećanje na brojne važne događaje koji su uslijedili nakon toga u Domovinskome ratu, a u čemu su nemjerljivo veliku ulogu odigrali hrvatski branitelji s područja naše općine. Natjecanje je još 2018. pokrenula Matica hrvatska Tomislavgrada ali je izbijanjem pandemije Covid-19 ovo natjecanje opravdanih razloga privremeno bilo otkazano i nastavljeno prošle godine.

Na samome početku položen je vijenac i upaljene svijeće kod spomen-obilježja za sve poginule, i umrle hrvatske branitelje, nakon čega je natjecanje održano u kino-dvorani Kulturno-informativnoga centra.

Okupljene su pozdravili prvi demokratski izabrani načelnik Općine Tomislavgrad, u Domovinskom ratu predsjednik HVO Tomislavgrad Mijo Tokić, te Mijo Šteko, zapovjednik tenkovske postrojbe Brigade kralja Tomislava, nakon preustroja 1994. i oklopne bojne 1. Gardijske brigade HVO Ante Bruno Bušić.

Sudjelovale su ekipe iz sedam osnovnih i srednjih škola s područja općine Tomislavgrad (Gimnazije Marka Marulića, Srednje strukovne škole, OŠ fra Mije Čuića, OŠ Stjepana Radića, OŠ Ivana Mažuranića kao i njene dvije područne škole iz Kongore i Šujice), te ove godine i ekipa tomislavgradskoga ogranka Matice hrvatske.

Nakon tri kruga natjecanja (svaki krug je imao po deset pitanja), te dodatnoga kruga (zbog izjednačenoga broja bodova dviju ekipa), prvo mjesto i pobjednik i ovogodišnjega natjecanja je ekipa OŠ fra Mijo Čuić iz Bukovice. Na drugom mjestu je ekipa Srednje strukovne škole dok je treće mjesto pripalo ekipi OŠ Ivana Mažuranića iz Tomislavgrada.

Iako su formalno prve tri ekipe pobjednici, svih osam natjecateljskih ekipa su pobjednici svojim sudjelovanjem i zanimanjem za presudne i važne događaje u vremenu pred početak i  u vremenu samoga Domovinskoga rata u kojemu su Duvnjaci imali i itekako važnih uloga u obrani opstojnosti hrvatskoga naroda u BiH ali i u Republici Hrvatskoj.

Sve su škole i svi učenici primili zahvalnice za sudjelovanje na natjecanju i svi će oni, zajedno sa svojim voditeljima (nastavnicima) 15. svibnja ići na studijsko putovanje u Središnju Bosnu. Uz sudjelovanje na obilježavanju 32. obljetnice stradanja 14 hrvatskih branitelja na Vlašiću (Galica), posjetit će i ostala mjesta stradanja Hrvata Središnje Bosne kao i crkvu – bolnicu u Novoj Biloj.

Pokrovitelj i organizator događaja je Općina Tomislavgrad a suorganizatori su Matica hrvatska, Kulturno-informativni centar i udruge iz Domovinskoga rata.

MIJO TOKIĆ:

MIJO ŠTEKO:

MATICA HRVATSKA (pjesma):