VLADIMIR ŠEKS: “Ovo je moj rat perom protiv krivotvoritelja povijesti!”

objavljeno u: NOVOSTI | 0

U organizaciji Hrvatskoga dokumentacijskoga centra Domovinskoga rata u BiH i Matice hrvatske Tomislavgrad večeras je u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije održano predstavljanje knjiga Državni udar – Kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH (I. i II. dio) autora Vladimira Šeksa.       

Predstavljači su bili Ivica Lučić, fra Robert Jolić, Petar Galić i autor knjige Vladimir Šeks

Fra Robert je u svome obraćanju kazao kako obje knjige nisu klasična autobiografska djela izravnoga sudionika događaja, nego zbirke izvornih dokumenata. One  potvrđuju Tuđmana kao jedinu osobu koja je mogla i izvela osamostaljenje države kroz svehrvatsku pomirbu.

Petar Galić je naglasio kako su knjige pisane u žanru kriminalistike, posebno naglasivši kako je za Hrvate u BiH zanimljiv drugi dio jer govori o odnosu hrvatske vlasti prema njima. Zaključio je kako je detuđmanizacija provođena nakon 2000. utjecala i na dekonstituiranje Hrvata u BiH.

Ivo Lučić je podsjetio kako prvi dio knjige započinje sa sjednicom VONS-a 22. listopada 1992. godine i događajem prikazivanja filma o ubojstvu Brune Bušića kada je Tuđman pokušao riješiti odnose sa starim strukturama. Nakon toga se događa ustavna kriza i pokušaj rušenja hrvatske vlasti i države koje je u tom trenutku visila o koncu. Napadana je politika hrvatskoga vodstva prema BiH a jedini cilj je bio njegovo rušenje i preuzimanje vlasti od tih istih struktura.

U nastavku večeri govorio je sam autor koji je objasnio svoj odnos sa prvim hrvatskim predsjednikom i smišljenih dezinformacija, “ubrizgavanja posebnog otrova” Tuđmanu na sastanku 12. i 13. kolovoza 1991. godine kada se kod predsjednika stvara nepovjerenje prema Šeksu koje ipak nije uspjelo.

Pozvao je sve sudionike tadašnjih događanja da pišu, jer ono što se nije zapisalo, pisat će netko drugi.

-Moje pisanje je vođenje rata perom protiv krivotvoritelja povijesti i kovača lažnoga novca koji sve otrovnije napadaju na temelje hrvatske državnosti i opstanka Hrvata u BiH koji su prvi stali u obranu RH, zaključio je Šeks na kraju.

Glazbena pratnja su bile djevojke iz Pjevačkoga zbora Matice hrvatske Tomislavgrad, pod vodstvom profesorice Kristine Boras i uz pratnju na klavijaturi Mirka Delaća, koji su izveli tri domoljubne skladbe.

Moderator programa je bio Hrvoje Mandić iz Hrvatskoga dokumentacijskoga centra Domovinskog rata u BiH.