VELIKA DUVANJSKA SRCA

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Narodna izreka kaže kako tuđe dobro ne treba kriti, pa ćemo slijedom ove mudrosti i mi postupiti, jer kad netko radi nešto za opće dobro to zaslužuje pozornost ali i zahvalu čitave zajednice. Naime, već drugu godinu zaredom Blago Vukadin iz Mandina Sela, koji već više od tri desetljeća živi i radi u Austriji, uplaćuje iznos jedne godišnje stipendije (stipendija općine Tomislavgrad iznosi 150 KM u deset jednakih mjesečnih iznosa). Lani smo također pisali o tome, ali bez navođenja imena. Znamo da će nas zbog ovoga Blago prekoriti, ali bez obzira na to, smatramo kako se, baš kako smo naveli na početku, tuđe dobro ne treba kriti. Blago, hvala ti na tvom dobročinstvu i primjeru kojim pokazuješ svoje veliko (duvanjsko) srce u ovome svijetu egoizma i pohlepe.

Ovdje ćemo spomenuti i ime još jednog velikog čovjeka, znanstvenika i liječnika, nedavno preminuloga dr. Šimuna Križanca, koji se prije godinu dana sam javio nadležnima u općini Tomislavgrad, uplativši također iznos jedne godišnje stipendije. Nije stao na tome, sve je ponovio još jednom, u drugoj polovici prošle godine. Na žalost, bolest je bila jača i pok. dr. Križanac je nedavno preminuo a mi se i ovako sjećamo ovoga velikog čovjeka i Duvnjaka. Počivao u miru Božjem!

Budimo ponosni na ovu dvojicu naših Duvnjaka koji su trbuhom za kruhom davno otišli u tuđinu, ali nikada nisu zaboravili svoj rodni kraj i svojim primjerom pokazali kako (pošteno) treba živjeti.