U KONGORI ODRŽAN 14. MEMORIJALNI TURNIR ANDRIJE BARTULIĆA – TONIJA I KONCERT SASTAVA DALMATINO

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Lijepo je bilo 11. kolovoza ove godine biti u Kongori i biti iz župe Kongora.

Nakon svečanog dijela programa (sveta misa, polaganje vijenaca i paljenje svijeća) Dana branitelja župe Kongora i manifestacije Kongora u srcu, odigran je 14. memorijalni malonogometni turnir Andrije Bartulića – Tonija. Na turniru je sudjelovalo 12 ekipa iz dvije županije s južnohrvatskih prostora, Splitsko-dalmatinske i Hercegbosanske. Ekipe su nastupale pod imenima hrvatskih ratnih postrojba i udruga (HVO, HOS i HV), odnosno  regionalnih sredina (Grad Split i S-D županija). Turnir je osvojila ekipa Splitsko-dalmatinske županije i zaslužila čestitke svih nazočnih.

Tijekom turnira, a i znatno duže, trajalo je svenarodno i braniteljsko druženje uz hladno piće i besplatnu hranu, prigodna dječja natjecanja, tombolu i energiju zvonke duvanjske (hercegovačke) gange koju su, na radost i veselje nazočnih, pjevali Ivica Jolić i njegovi prijatelji. Momci, čestitamo!

Cijeli program su vrlo profesionalno, ali i opušteno i za sve slušatelje ugodno i razumljivo, vodili čuveni voditelj s Radio Splita Jadran Marinković i „kongorski Uvodić“ – Josip Jolić.

Prije finalne utakmice turnira, odigrana je revijalna utakmica između veterana HNK Tomislava i HNK Hajduka Split. Mnogobrojne Hajdukove zvijezde (Đolonga, Srđan Zujo Mladinić, Šećer, Šušnjara…) izazvali su pažnju nazočne publike, a odreda su im prišli i zahvalili posebno Dinamovi navijači (Duvno je uvijek bilo primjer hrvatskog zajedništva i iskrenog domoljubnog promišljanja).

Ipak, sveopće oduševljenje publike izazvao je izlazak na teren legendarnog Roberta Jarnija, čovjeka koji je torpedirao Njemačku na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1998. i Hrvatskoj otvorio vrata polufinala. Evo podsjetnik:

 https://www.youtube.com/watch?v=3xs1WpqEWEM.  

Poslije turnira je popularni glazbeni sastav Dalmatino s pjesmama kao što su Ditelina s čet’ri lista, Lozje, Cvit od kamena, Zvizda Danica, Kiša će… razgalio srca Duvnjak i posjetitelja iz susjednih općina. Uz vlastite, Dalmatino je otpjevao i stihove drugih popularnih izvođača. Publiku su u trans bacile Dalmatinove izvedbe Thompsonovih pjesma Lijepa li si… i Bojne Čavoglave (cjeli aranžaman). Zauzvrat, mlađi dio publike je počastio skupinu Dalmatino izvedbom pjesme M. Bulića Tiho, tiho teče Neretva s poboljšanim refrenom:

 

Tiho, tiho teče Neretva

nema više dušo mostova

ostali smo samo ti i ja,

moja iskra, moja krijesnica… 

Tiho, tiho teče Neretva

nema više dušo mostova

kraj Neretve samo ti i ja,

Zrinjski Mostar, Herceg-Bosna,

moja država, moja država!!!

Po neslužbenim i laičkim procjenama, tijekom cijeloga dana ovim je događanjima nazočilo oko 2.000 (dvije tisuće) posjetitelja. Također, Kongora je 11. kolovoza 2019. godine bila „glavni grad“ ujedinjenih Splitsko-dalmatinske i Hercegbosanske županije. Svojim dolaskom potporu ovom okupljanju i druženju dali su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije predvođenom županom Blaženkom Bobanom, Skupštine i Vlade Hercegbosanske županije, Općine Tomislavgrad (Općinsko vijeće i Općinski načelnik), dužnosnici iz hrvatskog dijela diplomacije BiH i mnogi drugi.

Sve navedeno je izazvalo i veliku pozornost lokalnih medija. O turniru i koncertu su izvijestili svi dalmatinski i hercegovački Internet-portali „koji drže do sebe“, a Slobodna Dalmacija je ovim događanjima posvetila cijelu stranicu.

Organizatori (HVIDRA Split, Udruga hrvatskih branitelja Kongore i kongorski župljani) se zahvaljuju svim sponzorima i pokroviteljima ovog narodnog i braniteljskog okupljanja, kao i svima koji su na bilo koji način (svojim radom, donacijama…) pomogli u organizaciji ovih događaja. Svima se zahvaljujemo i na dolasku i uzornom ponašanju tijekom cijeloga dana.

Nakon, po svim ocjenama, odlične organizacije i visokoga odziva branitelja i gostiju čuli su se mnogi izrazi potpore i ideje da se na sličan način, uz uključivanje cijele župe Kongora, nastavi s ovim programom i slijedeće godine.

Tekst i foto: Udruga hrvatskih branitelja Kongore