TRN iz srpnja 1992.: Dernek u Rošku Polju

objavljeno u: TRN | 0

I TRN je bio na derneku u Rošku Polju povodom blagdana svetog Ive. Njegova namjera biti na­zočan i bogoslužju nije uspjela iz jednostavnog razloga. Naime, „lu­pajući“ suradnik nije na vrijeme sreo nikoga tko vozi u tom pravcu te je pristigao samo na dernek.

I tamo je vidio puno dobre čeljadi i puno dobrih automobila. A čuo je i jednu anegdotu vezanu za nekadašnji kip svetoga Ive. U ono vrijeme fra Šime Ančić „naručio“ je kip blagog sveca Ivana. Međutim, taj je kip tijekom transporta ostao bez prsta, te su župljani redovito pitali fra Šimu: „A di mu je prst?“ Na ovo pitanje fratar bi, pomalo ljut, odgovarao: „Šta će mu, neće ti s njim diplit“. U zadnje vrijeme nema postavljanja ovakvih i sličnih pitanja jer kipu sv. Ive ne fali baš ništa. Svi prsti su mu na broju i nemaju potrebu diplit.

Nadalje, TRN je sreo puno ratnika, a medu njima i Ćipu te ga pitao o zdravlju i k tome ga fotografirao. TRN je po­zdravio mnoge pripadnike HVO-a i HOS-a, ali nije pozdravio jednog neodgovornog vojaka koji baca bombu ne tako daleko od dernečana.

Inače, na derneku bijaše dobre janjetine, hladnog piva i lijepih djevojaka. Za šlame nismo sigur­ni da ih je bilo. Najbolju prođu ipak je imala janjetina u što se uvjerio i TRN.

TRN od derneka

(Iz arhiva TRN-a, broj 4, srpanj 1992., str. 5)