TRAGIČNA SUDBINA NJEMAČKOGA VOJNIKA ALFREDA KEILITZA

objavljeno u: SAČUVANO OD ZABORAVA | 0

Svaki je rat sam po sebi tragičan i veliko zlo. Pogotovo je takav bio Drugi svjetski rat u kojem je nekoliko desetaka milijuna ljudi izgubilo svoje živote, nekoliko desetaka milijuna ostalo ranjeno, postalo invalidima, brojni nestali i nikad pronađeni… Posljedice ovoga rata osjećamo i dan danas.

Nedaleko od samostana i crkve sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci koji posjetismo u listopadu 2013. godine s pripadnicima Hajdučke družine Mijata Tomića, na molitvenom pohodu na Bobovac, nalaze se (djelom) rekonstruirani ostaci vladarskoga dvora obitelji Kotromanić. Tik do tih ostataka, ispod jednoga drveta, nalazi se papir (pretpostavljamo da se više ovdje ne nalazi. op. a.), pritisnut kamenom (ne znam kad je papir ovdje ostavljen) i radi što duljega očuvanja plastificiran, u kojem s jedne strane možete vidjeti dvije slike, dok s druge strane stoji računalno pisan slijedeći tekst:

U spomen na moga djeda, Dr. Phil. Alfreda Keilitza, rođenog 15.12.1914. godine u Leipzigu, ustrijeljenoga u noći od 30. na 31.3.1945. godine u blizini Kaknja. Iza sebe je ostavio 3-godišnjeg sina Achima i mladu suprugu Irmu. Njih dvoje do danas svakoga dana misle na njega.

Teška i tragična ljudska sudbina iz Drugoga svjetskog rata kakvu su prošle i brojne hrvatske obitelji.

Grob ovoga čovjeka (kao i brojnih drugih, neovisno o pripadnosti narodu ili vojsci), sigurno nikada neće biti pronađen, no njegovi potomci su barem na ovaj način obilježili pogibiju svoga djeda i oca. Nažalost, ne i točno mjesto pogibije, kako bi mu se mogli pomoliti na grobu i zapaliti svijeću.