TOMISLAVGRADSKI SPELEOLOZI POSJETILI KOLEGE U KRANJU

objavljeno u: NOVOSTI | 0

 Od 27. do 30. lipnja ove godine tri člana našeg društva, SD Mijatovi dvori (Josip Marković, Miro Šumanović i Anđa Radoš) bili su u posjeti kod kolega iz JD Carnium  iz Kranja.

Iz Tomislavgrada krećemo oko 10.00 sati. Na putu prema odredištu se srećemo sa kolegama iz Osmice (Bas, Lidija, Miran i Sanja). U Kranj dolazimo oko 17.00 sati. Nakon okrjepe u prostorijama JD Carnium krećemo u jamski laboratorij Tular. To je jedan od dva špiljska laboratorija u svijetu koji se bavi proučavanjem Proteusa (čovječije ribica). Domaćin, Grega Aljančič, nas je proveo kroz laboratorij, te pokazao i objasnio sve o načinu života, prehrani i uvjetima života čovječije ribice. U jednom od bazena smo vidjeli i crnu čovječiju ribicu. Poslije obilaska laboratorija i kave Bledu , krećemo prema Pokljuki, planini u kojoj je smještena kuća u kojoj smo boravili narednih nekoliko dana, a nalazi se unutar Triglavskog nacionalnog parka. Tu nas je dočekao naš kuhar, Leopold, koji je taj dan slavio 60.-i rođendan.

U petak, nakon kave i doručka, krećemo prema našem odredištu, špilja Konasnici. Na putu prema špilji svraćamo do crkvice sv. Primoža i Felicijana  u Jamniku. Nakon „samo 10 minuta“ hoda uz brdo dolazimo do Konasnici. Ova špilja je nekada služila za skrivanje, a prije 15-ak godina je probijen dio iz ulazne dvorane u nastavak špilje. Špilja je dugačka oko 1300 m i ukrašena prelijepom sigama. Nakon obilaska i fotografiranja krećemo prema izlazu, te poslije odmora i ručka u Domu cankarjevega bataljona u kojemu je muzej, krećemo na sljedeće odredište, jamu Jeralc u Bistrici. Jama je 75 metara vertikale, koja završava dvoranom u kojoj je bazenčić s vodom, ali vode prilikom našeg obilaska nije bilo. Pomalo umorni se vraćamo u našu kućicu, gdje slijedi večera i druženje.

U subotu je naš cilj bila Leška planina, gdje je Društvo za raziskovanje  jam Kranj, održavalo kamp. Cilj kampa je bio nastavak istraživanja Brezno pri Laški planini, jame duboke 536 metara, sa mnoštvom dvorana, prolaza i kanala. Muški dio ekipe ide u jamu, a ženski sa vodičima  (Leopold i Kato) u razgledavanje Kranjskih brda i okolice . Posjetili smo špilju Cok (Jama Jelovških rudarjev). To je špilja i rudnik u jednom, iz koje su mještani okolnih mjesta dugo godina vadili željeznu rudu, što je i vidljivo duž cijele špilje. Špilja je prepuna radarskih jaška (udubine koje su kopane i iz kojih je vađenja ruda), koji su poduprti drvenim konstrukcijama, a većina ih je u fazi urušavanja. Veliki kalcitni kristalni tvore cijele zidove špilje, a obasjani svjetlom svijetle poput dijamanata.

Nakon povratka iz „podzemnih avantura“ slijedi druženje uz vatru i jela koja su spremili domaćini (zaseka , gulaš, sač, krompiri, kobasice,…). Poslije krštenja novih članova DZRJ Kranj i zajedničkog fotografiranja, krećemo do naše kuće. Tu još jedna „putna“ i odlazimo na spavanje, uz dogovor za ponovni posjet.

U nedjelju, nakon kave, doručka, pozdrava i zahvale našim domaćinima na gostoprimstvu, krećemo put Tomislavgrada.

Ovim putem se želimo zahvaliti Općini Tomislavgrad na podršci za ovo naše putovanje, našim kolegama i prijateljima iz Carniuma (Marijan, Kato, Leopold, Miro, Tadej, Bojan, Mitja), kolegama iz Kranja, kao i kolegama iz Osmice. Vidimo se uskoro!

Tekst: Anđa Radoš

Foto: Miro Šumanović