TOMISLAVGRAD: Predstavljena knjiga Ive Lučića “Od vila ilirskih do Bijeloga puta”

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Nakon nedavnoga predstavljanja knjige u Mostaru večeras je i u Tomislavgradu, u punoj dvorani Skupštine Hercegbosanske županije održano predstavljanje knjige Ive Lučića “Od vila ilirskih do Bijeloga puta”. Djelo dr. Lučića vremenski obuhvaća 19. stoljeće a završava sa 20. stoljećem i Bijelim putom za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu.

-Knjiga analizira sve prijelomne faze bosanskohercegovačke povijesti u zadnja dva stoljeća. Okosnicu knjige čini hrvatsko nacionalno pitanje u BiH, hrvatski putovi i stranputice u nacionalnoj afirmaciji, u očuvanju nacionalnog identiteta i samobitnosti, političke slobode i jednakopravnosti, ali s jednakom pažnjom prati analizira i uvažava političke ideje i procese kod druga dva naroda u BiH, naglasio je prvi predstavljač Mijo Tokić.

Okupljenima je potom prikazan kratki film, autentične snimke iz crkve-bolnice iz Nove Bile, koje je snimio tadašnji župnik fra Franjo Grebenar, a na kongresu ratnih kirurga 1994. u Splitu prikazao ga je dr. Vlado Tabak. On je na početku svoga govora čestitao obljetnicu osnutka svim pripadnicima HVO-a, naglasivši da nije bilo pripadnika HVO-a, niti njega, niti Hrvata Lašvanske doline danas ne bi bilo. Kazao je također kako je u deset mjeseci izvršeno oko četiri tisuće operacijskih zahvata, od toga oko tisuću u općoj anesteziji, a dnevno se primalo i do pedeset bolesnika na stacionar. Dolaskom konvoj Bijeloga puta narod Lašvanske doline dobio je znatnu materijalnu pomoć, ali još važnije saznanje da nije zaboravljen.

Dr. Ivan Bagarić je kazao kako je bolnica u Novoj Biloj bila jedna od petnaest ratnih bolnica u BiH, koje su zbrinule tisuće i tisuće ranjenika i bolesnika, uspoređujući je s bolnicom u  Vukovaru, o kojoj je autor pisao prošle godine s kojom je Lučić napravio sintezu kako u svemu zlu ima uvijek svjetla dobra. Na tragu svih žrtava osnovana je klinička bolnica u Mostaru, medicinski fakultet, Hrvatska Bolnica dr. fra Mato Nikolić, bolnica u Orašju, naglasio je dr. Bagarić.

Na samome kraju dr. Ivo Lučić je kazao kako je ovu knjigu napisao nakon one o Vukovaru u kojoj je istražio zbog čega je došlo do strašne tragedije, a s vukovarskom bolnicom se jedino može usporediti bolnica u Novoj Biloj koja je vjerojatno jedino mjesto u svijetu u kojemu se istovremeno molilo Boga i liječilo ljude. Lašvanska dolina nije pala, zahvaljujući braniteljima HVO-a koji su spriječili tragediju poput vukovarske, a svi koji su bili njegovi pripadnici na to danas mogu biti ponosni, kazao je Lučić.