TJEDNA PRIPETAVANJA

objavljeno u: S VRHA GRUDE | 0

Putuje vrijeme. I ne umara se. Dapače, svakim korakom krepkije gazi, brže zamiče nekamo – u daljinu…Naravno, ništa od ovoga istina nije, izim konnstatacije da vrijeme putuje; doista, putuje vrijeme, ali vazda u istom ritmu, od pamtivijeka do dana današnjega! To što nam izgleda da svaki tjedan brže prođe, govori više o nama negoli o vremenu kao takvomu.

   Naime, naše glave i naša srca opkoljena su virusima, bez krune i s krunama, prikazana sa mnogobrojnim sisama, prijete da nam posišu i posljednju kap krvi. Tu su negdje u blizini i imigranti koji svaki čas fiktivno, ali i stvarno upadaju u kuće na osami pokraj šume, otimaju hranu, novac, prijete starijima. A i njima se prijeti, dakako. Nevolja na nevolju. „Nova religija“ globalizma pomalo kopni, svatko čuva svoju državu, sad se svi najednom ponašaju poput „omraženog“ Orbana. Nude lovu Grčkoj da uspješnije brani granicu! Valjda su shvatili da je teško biti humanitaran prema uglavnom mladim ljudima, od kojih mnogi i ne potječu iz ratom zahvaćenih zemalja.

   Tu, oko glave nam zvrndaju neki prijedlozi manjinaca da dogodine svatko svoje popisuje! I da ima više materinskih jezika. Eto na mala vrata konstitutivnosti, pa vi mislite…Uz to nije na odmet stalno spominjati tzv. nacionalizam, da ispod te optužbe lakše prođe prijedlog.

   Predsjednika najveće stranke slušamo kako kaže da će stranka, dok je njega, a izgledno je da će ga biti, čvrsto biti na desnom centru. Međutim, postoji samo jedna sitnica a ta je da nije ni sada, ni otkad je njega, na desnom centru, nego znate već gdje…!

   Novi nam predsjednik Republike Hrvatske reče da će u Jasenovac, da, doduše, ne će držati političke govore, nego se pokloniti žrtvama. Lijepo, da nije kazao kako u Bleiburg ne namjerava, da je njegov stav poznat otprije. Kako to, ako se navodno promijenio?! Pa je u toj metamorfozi rekao da je predsjednik svih hrvatskih građana. On ne će sudjelovati u boli onih koji su izgubili najmilije na Bleiburgu, a hoće u Jasenovcu, jer, valjda, ima razlike među onima koji su druge mučili. Ponašanje državnika…?

   U toj gunguli a i drugim problemima čovjek zaboravi na vrijeme. Stoga nam se jednostavno čini da ono kao nevrijeme leti! Bilo bi poželjno da čovjek nikada ne zaboravi na sebe i na druge: odakle ide i kamo treba stići. Jer, kroz sva ta ljudska pripetavanja vodi se trajna borba dobra i zla. I to je baš prijeko potrebno osvijestiti, posebno u Korizmi.

Ante Šarac