SPOMEN NA POMEN: Otkrivena ploča za još osam hrvatskih branitelja

objavljeno u: NOVOSTI | 0

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata općine Tomislavgrad, na Pomenu iznad Doljana danas je održan komemorativni skup pod nazivom Spomen na Pomen, tijekom kojega je otkrivena spomen-ploča za još osam hrvatskih branitelja, stradalih na jablaničkome bojištu: Josipa Mioča, Pericu Kutlešu, Franu Krištu, Marka Belića, Matu Mamića, Miću Šokčića, Antu Luketića i Željka Bogdana.

Podsjetimo, ova braniteljska udruga je još 2014. godine postavila (prvu) spomen-ploču na kojoj su upisana imena hrvatskih branitelja stradalih upravo na ovome mjestu: Ljilje Zrno, Ivana Radoša, Ivana Petrovića, Martina Baćka. Kako bi se odala počast svim hrvatskim braniteljima stradalima na ovome nekadašnjem bojištu, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata općine Tomislavgrad pokrenula je inicijativu za postavljanje ploče na kojoj će biti upisana imena i preostalih stradalih branitelja, kao lokaciji središnje komemoracije za sve stradale na ovoj bojišnici.

Ploču su danas svečano otkrili, u ime obitelji poginulih hrvatskih branitelja Nikolina Jolić, kći stradaloga hrvatskoga branitelja Frane Krište, i Boško Papić, u ime pripadnika Brigade kralja Tomislava, nakon čega su obitelji poginulih, predstavnici braniteljskih udruga, kao i predstavnici općine Tomislavgrad i Hercegbosanske županije položili vijence i upalili svijeće za stradale.

Nakon opijela za stradale branitelje kojega je izrekao doljanski župni fra Ivan Pervan, uslijedilo je sveto misno slavlje koje je predvodio tomislavgradski gvardijan fra Sretan Ćurčić.

I nakon više od dva i pol desetljeća od pogibije ovih hrvatskih vitezova malo tko je danas na Pomenu mogao suspregnuti suze…

Navik on živi ki zgine pošteno!