SPALJENA ZEMLJA DUVANJSKIH PIROMANA

objavljeno u: NOVOSTI | 1

Ovo su fotografije koje smo načinili danas poslijepodneva, malo prije 16 sati. S manje ili više intenziteta Duvanjsko polje gori svake jeseni, ali ove godine je stvarno previše. Kulminiralo je u prosincu, jer odavno nije bilo kiše, a pogotovo posljednjih desetak dana, kada se pali sve redom. Osobe koje ovo rade, ili bolje rečeno piromani, pale sve redom. Zašto? To znaju samo oni. Možda čak i psihijatri.

Večeras nam se javio i Dražen Malić iz Kongore koji je kazao kako je na njihovoj obiteljskoj parceli pod Libom (Ogoje) i danas poslijepodneva još jednom spašavao orase, borove i jelke. Revoltiran je i ljut, a kako i ne bi bio, kada je već nekoliko puta do sada gasio požar na ovoj istoj lokaciji. I danas opet.

Prognoze i dalje ne nagovještavaju bilo kakve padaline, stoga pozivamo sve koji primijete osobe sa ovakvim piromanskim sklonostima da takve čim prije prijave nadležnim policijskim službama kako bi ih se pokušalo zaustaviti. Jer, bolje ih je pokušati zaustaviti dok cijelo Duvanjsko polje i okolne planine nisu pretvorili u spaljenu zemlju. A do tada molimo se Bogu da čim prije pošalje kišu pa i snijeg kako sve oko nas ne bi izgorjelo. Nažalost, na dobrom su putu da u tome uspiju.

Tekst i foto: Ivica Šarac

  1. Piromani ne miruju | tropolje.info

    […] Također, gorilo je i u polju ispred Kongore. Mailom se javio i Dražen Malić iz Kongore koji je kazao kako je na njihovoj obiteljskoj parceli pod Libom (Ogoje) i danas poslijepodneva još jednom spašavao orase, borove i jelke. Revoltiran je i ljut, a kako i ne bi bio, kada je već nekoliko puta do sada gasio požar na ovoj istoj lokaciji. (I.Š. mandino-selo.com). […]