SLOBODNA DALMACIJA (1999.): Utemeljeno Planinarsko društvo Orlova stina

objavljeno u: NAŠA OGNJIŠTA | 0

Na inicijativu skupine entuzijasta, uglavnom mladih ljudi, zaljubljenika u prirodu, prvi put je u Tomislavgradu utemeljeno Planinarsko društvo. Dogodilo se to na sastanku na kojem je dvadesetak nazočnih izabralo Inicijativni odbor, čiji je pak zadatak pripremiti sve što je potrebno za službenu registraciju novoga društva.

Na početku spomenutog sastanka, izabran je trinaestočlani Inicijativni odbor budućeg društva, čjim će radom, dogovoreno je, do daljnjega rukovoditi Stipe Tokić Tole, najzaslužniji za samu ideju i njezino oživotvorenje. Osim pripreme svih dokumenata za službenu registraciju, zadatak Odbora je i priprema potrebnih akata za skoro održavanje utemeljiteljske skupštine društva. Isto tako, ali nakon poduže rasprave, tomislavgradski planinari na svom prvom susretu donijeli su odluku i o imenu društva.

Raspravljajući o toj važnoj temi, detaljno je razmotreno nekoliko ravnopravnih prijedloga. Na koncu jednoglasno je odlučeno da buduće tomislavgradsko Planinarsko društvo, prema nazivu jednog od mnogih vrhova planine Vran, dobije ime Orlova stina.

Na taj je način dakle duvanjski kraj, prostor koji inače zbog svojih prelijepih planina već godinama slovi kao atraktivna destinacija mnogim planinarima iz Hrvatske i Herceg-Bosne, po prvi put u svojoj dugoj povijesti dobio i svoje planinarsko društvo.

Milan VUKADIN

(Iz arhiva Slobodne Dalmacije, rujan 1999. godine)