SAČUVANO OD ZABORAVA (2012.): Let paraglajderom od Mostara do Tomislavgrada

objavljeno u: SAČUVANO OD ZABORAVA | 0

Letači Mario Knezović–Mara i Bruno Jovanović, iz Mostara, uspjeli su paraglajderima preletjeti dionicu od Mostara do Tomislavgrada, dugu 57 km.

Startnu poziciju imali su na Planinici (786 m/nv) iznad Mostara, odakle najčešće lete. U početku leta nisu imali namjeru dugog letenja, odnosno preleta, jer nisu uspjeli postići dovoljnu visinu da bi uspjeli preletjeti vrhove prema sjeverozapadu. No, malo poslije naišli su na termiku, stup toplog zraka, koji ih je podigao na veću visinu i omogućio im da prelete prema planini Čabulji i dalje planinskim vrhovima, iznad Rakitna, preko planine Lib na Duvanjsko polje, sve do sela Srđana gdje su i sletjeli. Iako je Mara imao i jedan duži let prošle godine ovo je prvi let iz Mostara do Tomislavgrada i jedan od najdužih letova u BiH.

U toku leta Mara se uspio podići na preko 3 000 m/nv, a sletjeti na 892 m/nv, za što mu je trebalo oko tri sata leta. Uspjeh je još veći jer je rijetkost u ovo doba godine postići visinu preko tri tisuće metara m/nv, zbog snijega na planinskim vrhovima i slabije termike u odnosu na ljeto.

Tekst: Miro Šumanović

Slike: Miro Šumanović/ Mario Knezović

21.03.2012