S VRHA GRUDE: Samozastupnici

S VRHA GRUDE: Samozastupnici

objavljeno u: S VRHA GRUDE | 0

Koliko li je samo kratak korak od zastupnika naroda do samozastupnika iliti sebezastupnika!

Karakter većine političara mogao bi se opisati neskladom nekih dijelova tijela: što sitnija glava, to krupnija stražnjica.

Čast do časti – počast. Nečasnost do nečasnosti – nečist!

Ratifikacijom izbijamo ljevici adut iz ruke“ – uvjeravao je Plenković svoje stranačke kolege uoči glasovanja Istanbulske konvencije. Bože blagi, s kime se on i u čemu utrkuje!? Kad je izglasana IK, ljevica se nije osjećala tako kao da je izgubila adute iz ruku, već je zapljeskala ljevičaru Plenkoviću.

Ne natječu se samo političari u utrci prema jednoumlju. Tu su i njihovi pomagači: krojači vijesti, prešućivači događaja koji njima ne odgovaraju, komentatori-manipulatori te „vrhunski“ analitičari međunarodnih odnosa. Tako nam je naša dalekovidnica u nedjelju 8. travnja o.g. u „Temu dana“ odnosno u naše domove dovela, kako je najavila voditeljica Zrinka Grancarić, vrhunske poznavatelje međunarodnih odnosa: prof. dr. sc. Radovana Vukadinovića i prof. dr. Gorana Bandova. Obojica su predavači na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld. Tema razgovora: parlamentarni izbori u Madžarskoj. Birališta su već bila zatvorena. „Može li Orban na valu populizma pobjediti sa svojom strankom i može li pobijediti dvotrećinskom većinom?“ – pita voditeljica.

Odgovore ću, za one koji nisu gledali, pojednostaviti, ne dokidajući ništa što je rečeno: te pobjedit će, ali veliko je pitanje hoće li uspjeti dobiti dvotrećinsku većinu; te o njemu su ovih dana iznesene mnoge tvrdnje u vezi s malverzacijama, te da je autokrat poput Putina i Erdogana, te kako se zamjerio manje-više svima u EU na pitanju imigranata od kojih se brani žicom – tračaju i trućaju analitičari! Njihova zajednička prognoza dovodi u pitanje čak i relativnu pobjedu, jer da je izlaznost strašno velika, tolika da svi nisu mogli ni glasovati, što bi moglo značiti da glasači žele promjene odnosno kraj Orbanove vladavine!

Tu je bio kraj. Premda je razgovor trajao kratko zbog kratkoće emisije, meni se činilo da traje vrlo dugo jer su mi te i takve priče išle na jetra zbog ponavljanja poznatih činjenica, a kada su najavili iznenađenje da bi ljevica mogla zbaciti Orbana s prijestolja, valjda ravno onome kojim je Roma izbacila Barcelonu iz daljnjeg natjecanja u Ligi prvaka, promrljao sam sebi u bradu: „Ova dvojica su obične babe gatare.“ Žena mi kaže: „Zašto misliš da si ti u pravu?“ Vidjet ćemo tko je u pravu, i to za desetak sati!

Ne mislim uopće da je običnom promatraču prilika u Madžarskoj, u koje i sam spadam, bilo teško pogoditi ishod izbora. E sad, postavlja se logično pitanje: zašto su vrli eksperti promašili „ceo fudbal“? Meni se čini da je riječ o tipično ljevičarskom mentalitetu koji, kad se radi o zagovaratelju tradicionalnih vrijednosti, kao što je Orban, jednostavno ne mogu uključiti objektivnost, pa zapravo prognoziraju ono što bi željeli da se dogodi.

Ostaje još jedno pitanje: kako im nije neugodno? Jer, rezultati brzo stižu, a svatko će svakako zapamtiti ono što su prognozirali jučer. Međutim, tim i takvima koji narod silom tjeraju u globalistički „raj“ ništa nije neugodno! Dapače…

Ustani (Or)bane, bane, bane/Hrvatska te zove, zove – pjeva „natražnjak“ Marcel Holjevac.

 

Ante Šarac