S VRHA GRUDE: Čuvari petokrake (21)

S VRHA GRUDE: Čuvari petokrake (21)

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Iako konzervativan, kakav već jesam, okamina poput one stijene na vrhu Grude koju toliko dobro poznam kao da svakodnevno na njoj sjedim, promatram uokolo što se događa i s vremena na vrijeme o tome ponešto javljam, jutros se probudih, kakav obično nisam, nekako svjež, sav u nekakvu progresivnu raspoloženju iz kojeg sinu prva jutarnja misao, toliko napredna i neodoljiva, da mi je valja zapisati: narod treba mijenjati i promijeniti; ako to ne ide, onda ga treba zamijeniti – drugim narodima i narodnostima!

Sljednike i sljedbenike komunističkog totalitarizma nemoguće je mijenjati i promijeniti! Stoga su mi nejasna uporna nastojanja nacionalno osviještenih novinara i drugih intelektualaca da im pokušavaju dokazati nešto što oni jako dobro znaju. Tako u povodu dokumenta Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima javljaju se mnogi, dokazujući da su oba zla i fašizam i komunizam odbačeni u izvorišnim odredbama Ustava RH, kao da to ne vidi svatko tko otvori Ustav. Što vam je, dobri ljudi! Pristaše jugo-komunizma ne zanimaju odredbe ni Ustava, ni zakona. U njihovim ušima i dalje titraju riječi dragog im Tita: „Dljugovi nemojte se držati zakona kao pijan plota!“

Svi članovi Vijeća, bez sumnje, vide što piše u Ustavu i znaju za zla obaju režima, ali većina iz Vijeća traži izlaz u tzv. dvoznačnosti zvijezde petokrake, kako bi tom dvoznačnšću prikrili svoju jednoznačnu odanost komunističkom totalitarnom režimu, u kojem su najčešće na osnovi podobnosti ostvarili znanstvene i političke karijere. I kad se tome doda egoizam i ateizam, koji ne obvezuju na etičnost i empatiju prema stradalnicima i njihovim potomcima, onda je i političkom slijepcu jasno zašto ne će protiv svojih!

Ako bez ikakve zadrške prihvatimo dvoznačnost (dobre i loše strane) zvijezde petokrake i tezu da se tijekom Drugoga svjetskog rata pod njom borilo protiv fašizma, onda je dobra strana toga simbola nepovratno uprljana masovnim ubijanjima po svršetku rata a pogotovo u Domovinskom obrambenom ratu, kad se pod tom insignijom rušio Dubrovnik i srušio Vukovar, te pobijeni ranjenici iz Vukovarske bolnice na Ovčari. Ne, njima ni to nije dovoljno za osudu toga simbola! Usporedimo li ovu dvoznačnost crvene zvijezde petokrake, iz čisto načelnih razloga, s dvoznačnošću Sporazuma što ga je Jaca potpisala s Pahorom, gdje se ta dvoznačnost zrcalila u tome što će se spor rješavati na temelju (a) međunarodnog prava i (b) osiguranja pravičnog kontakta Slovenije s međunarodnim vodama, onda se vidi potpuno drukčiji stav cijeloga Sabora (što je, naravno, ispravno) nakon što je postupak rješavanja toga pitanja nepovratno kontaminiran!

A, onda nam se znanstvenik najvišeg zvanja, akdemik i predsjednik HAZU Zvonko Kusić kod Ace Stankovića neki dan hvali kako je HAZU apolitična institucija! Kao da je to nešto pozitivno. Dok SANU piše memorandume o zaštiti srpskog naroda širom „regiona“, on se hvali apolitičnošću; umjesto da ponajbolji akademici napišu strateški dokument o razvoju zapuštene hrvatske nacije i pobijanju tuđih laži. Govoreći o radu Vijeća, hvali kulturu dijaloga svih članova, a na pitanje voditelja: „Kako komentirate izdvojena mišljenja sedmorice“ odgovara: „Riječ je o detalju.“ Ha, ha, ha, o detalju! A osmorica (ne sedmorica!) su izdvojila mišljenja zato što se ne slažu s točno 50% preporuka, tj. s prijedlogom o nesmetanom korištenju petokrake. A neki se od njih, primjerice, gg. Tanjić i Jakir zalažu za zabranu svih zabrana, što je u potpunoj opreci s napisanim preporukama, a upravo to predstavlja najzreliji stav!

Dok nam g. Kusić kuha kašu sa zabranama jednoga i dopuštanju drugog smbola, koju ćemo zajedno kusati, Aco je pozvao, osim dakako suradnice Maje Sever, znanstvenika Đikića, profesora Puljka, Borisa Jokića i Radu Borić da osnaže Kusićev nastup u emisiji „Nedjeljom u 2“. Nema što, „profesionalno“ od Ace!

Nema što, intelektualno „ozbiljno“ i „odgovorno“ od većine članova Vijeća! Podcjenjujući Rezoluciju Vijeća Europe 1481/2006 o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima, izjednačivši toleranciju prema znakovlju na grobovima hosovaca koji položiše živote za Hrvatsku i prema znakovlju na grobovima agresorskih vojnika koji su pali za Veliku Srbiju, hrvatski su se sljedbenici jugo-komunističkog režima i čuvari petokrake razodjenuli do kraja i zavazda presudili sebi – pred očima većinskoga hrvatskog naroda!

 

Ante Šarac