PRVA MINI VJETRENJAČA U MANDINU SELU

objavljeno u: NOVOSTI | 0

Uvijek zainteresiran obnovljivom energijom Josip Tokić iz Mandina Sela, magistar računarstva, odlučio se na projekt mini vjetrenjače koju je odavno ima u planu napraviti. Prije ovoga projekta sličnu je pravio s plastičnim krilima koja, nažalost, nije uspjela ostati u pogonu zbog jakosti našeg vjetra, jer krila nisu mogla izdržati nemogućnosti reguliranja broja okretaja na jakome vjetru.

Trenutna krila vjetrenjače su pravljena od tvrdog lima i dodatno ojačana metalnim pločama i šarafima. Postolje krila je iskoristio od stare perilice rublja koje vrtnjom krila pokreće remen koji je spojen na generator. Generator je trofazni motor koji je prerađen i regulatorom napona sveden na rad istosmjernom strujom jakosti do 14.7V koja je potrebna za punjenje postojećeg akumulatora.

Trenutno je priključena javna rasvjeta ispred kuće koja bez problema radi.

Sljedeća koja je u fazi izrade će biti od generatora koji će praviti od neodimijskih magneta i bit će puno većeg formata i snage nego trenutna.  Na kraju, uz smijeh, Josip nam je rekao kako se nada da u skorom vremenu neće predstavljati konkurenciju vjetroparkovima kojima smo okruženi.